Společně zpívali v hospodě a plakali při tom. I tak vypadala rozlučka obyvatel Mušova s jejich vesnicí v roce 1978, předtím, než museli opustit své domovy, aby je zalila voda nově budovaných Novomlýnských nádrží.

"Už v šedesátých letech se mluvilo o tom, že Mušov zatopí. Když k tomu mělo dojít, všechny nás svolali do místního kina. Lidé se bouřili, nadávali, plakali. K ničemu nám to nebylo,“ vzpomínala při třicátém výročí zatopení vesnice pamětnice Mária Dubšová.

Mušov ale není jedinou vesnicí na jihu Moravy, která v uplynulých desetiletích zanikla. Jaké jsou příběhy těch dalších, které zmizely v letech 1945 až 1989, a to nejen v kraji, ale na celé Moravě a Slezsku, mapuje nyní tým odborníků z brněnské Mendelovy univerzity, Masarykovy univerzity a Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd.

Poslední sobota před Vánoci ve Vaňkovce
Podívejte se na předvánoční Vaňkovku. Plno! Jen ne tolik jako před rokem

Jejich výzkum potrvá do roku 2022. „Vědci chystají i mapový portál, na kterém bude možné dohledat různé informace, například vývoj počtu obyvatel, historii a důvody zániku obcí, či mapové podklady,“ řekl mluvčí Mendelovy univerzity Filip Vrána.

Podle dosavadních zjištění v kraji zanikly osady i z politických důvodů. „V souvislosti s budováním pohraničního pásma u hranic jihu Moravy s Rakouskem zanikla osada Ječmeniště na Znojemsku a jedna další osada,“ přiblížil Vrána.