„Jindy přijíždíme po kopytech, ale dnes jsme se nechali dovézt autem," prozrazují při posledních úpravách koní na cestu dvě mladé ženy z Borotína, Martina Toulová a Kateřina Sehnalová. Obě mají koně pro radost a Hubertovu jízdu berou jako příjemnou možnost pro setkání s podobně naladěnými lidmi.

„Jsem tady už asi popáté. Líbí se mně, že se dostaneme s koňmi ven," říká Martina kartáčující svého koně jménem Sunny. Kateřina se těší hlavně na legraci. „Vypadá to, že bude krásné počasí. Projedeme se, popovídáme si, čeká nás i jízda zručnosti. Určitě se hodně zasmějeme," plánuje žena, která se vyhupuje do sedla kobylky Fortuny.

Pravidelně se na víseckou Hubertovou jízdu vydává s kamarádkou také Eva Čechová z Letovic. „Obě jezdíme westernové závody. Hubertova jízda je hlavně zábava. Pozdravíme ostatní koňáky, popovídáme si. Je zde dobrá atmosféra i společnost," ří­ká.

Každý z jezdců dostane na rukáv bílou šerpu s datem a názvem konání akce. Do Vísek se sjíždějí hlavně z nejbližšího okolí. Ze Zboňku dorazila Lenka Šamšulová s manželem. „Pro radost chováme tři koně. Když vyjde počasí jako letos, rádi se tady s ostatními koňáky setkáme," prozrazuje.

Hlavní organizátorkou Hubertovy jízdy je Pavla Škrancová z agrocentra Ohrada. Letos při registraci napočítala kolem patnácti koní. „Jedná se o akci na ukončení sezony. Každý rok má podobný průběh. Koňáky vede takzvaný master, který určuje tempo a nikdo ho nesmí předjet. Jinak se mu to spočítá při večerním posledním soudu," vysvětluje Škrancová. Podle ní je Hubertova jízda určená pro každého, kdo má zájem. „Letos přijelo víc jezdců než loni, samozřejmě díky počasí, které nám tentokrát vyšlo," přibližuje žena.

Lenka Horaisová ze Svitávky je před začátkem trochu nervózní. Na Hubertově jízdě sice nikdy nechybí, ale letos poprvé bude dělat mastera. Ostatní jezdci ji na první pohled poznají podle bílých rukavic a liščího ohonu na rukávu. „Všechny povedu, budu udávat tempo, skluz, cval. Když mě někdo předjede, dostane trestné body a večer bude odsouzený. Ale budu hodný master," slibuje dívka, která se koním věnuje už šestnáct let. Na Hubertovu jízdu vyráží na kobylce jménem Louže.

Ještě slavnostní nástup a několik koleček pro diváky. Ti obdivují i dvě spřežení s bryčkami. „Příjemný den a ať vám koně jdou," popřeje jezdcům na cestu Karel Kamba z Ohrady. Vzápětí za ržání koní všichni mizí v lese.