Na jednom z prvních stanovišť zapomíná soutěžící zavřít dveře od záchodu. „Nezavřela dveře. Co to je za babu? Jak jsi ji to vycvičil?" směje se do mikrofonu moderátor. Na dalším stanovišti o kus dál ale Rosenbergová naopak bleskově balí spacák. „Byli jsme týden pod stanem, tak jsme to natrénovali," glosuje její výkon manžel.

Tomu však o chvíli později do smíchu rozhodně není. Musí co nejrychleji vypít brčkem třetinku žluté limonády. „Jirko, bojuj. Je to Kozel, ne sodovka," povzbuzuje ho jeden z diváků za páskou. Pak se Rosenbergová ještě na chvíli zasekne na stanovišti, kde se hází obří kostkou.

S kolečkem k odvodům

V cíli je jejich kolečko nakonec v čase čtyři minuty čtyřiadvacet vteřin. „Na první desítku to snad bude stačit. Letos byla manželka trošku těžší než minule, ale závod jsme si užili. Máme měsíčního syna Štěpána a ještě budeme závodit v Mezinárodním Běhu Žen," usmívá se v cíli Rosenberg.

Publikum později baví s kolečkovým speciálem s toaletou Milan Rosenberg a Jitka Dvořáková. „Tak jsme se už dlouho nenasmály. Perfektní akce. Pro dospělé i rodiny s dětmi. Pro děti jízda na koních, překážková dráha s úkoly a minifarma. Je fajn, že se ještě najdou lidi, kteří se umějí bavit a vymyslí i něco pro ostatní," sděluje nedaleko závodní trati trojice důchodkyň ze Sudic.

V sobotu Vážanští pořádali recesistickou akci O Vážansky kolečka už počtvrté. „Letos je trať v duchu odvodů na vojnu. Takový příběh, že otec veze syna před odvodovou komisi. Dvě, tři stanoviště byla jiná než loni, jinak to samé," říká ředitel závodu Jan Dvořák s tím, že hlavní cenou pro vítěze jsou tradičně kolečka.

Na špici závodu se dlouho drží časem tři minuty třiapadesát vteřin dvojice Simona Martinková a Žaneta Hrouzová z nedalekých Knínic. Startují s originálním názvem Vítězové 2014. „První jeli Vítězové 2013, tak jsme nechtěly zůstat pozadu. Je to super akce. Závodíme tady poprvé. Největší problémy jsem měla s balením spacáku, protože tam byly nějaké zvláštní přezky," poznamenává v cíli Hrouzová. Nakonec však dívky končí mezi dvacítkou soutěžních dvojic až čtvrté. Vyhrávají Michal Veverka s Jiřím Fialou. Trať zvládli za necelé tři a půl minuty. Nestarší posádkou byly Květa a Marie Dvořákovy a nejvzdálenějším účastníkem soutěže František Dortík z Vráže u Berouna.

Další disciplíny

Vážanští stejně jako vloni vypsali doprovodné disciplíny. Silově rychlostní Starostovu padesátku, kde soutěžící musí trať zvládnout s padesátikilovým pytlem obilí na ramenou. „Ještě jsme stejně jako loni udělali kategorii Veteránská třicítka. Jedná se o běh s třicetikilovým pytlem na zádech pro závodníky nad padesát let. Připravili jsme i Mezinárodní Běh Žen pro matky s dětmi s hromadným startem," doplňuje Dvořák.

Starostovu padesátku vyhrává Michal Haupt, Veteránskou třicítku pak Roman Ščudla. V soutěži Mezinárodní Běh Žen vítězí Petra Hauptová s dvouletou dcerou Rozárkou. Děti se odpoledne baví jízdou na koních a ponících nebo krmením zvířat v minifarmě. Pořadatelé pro ně připravili také překážkovou dráhu, malování na obličej, výstavu historické vojenské techniky a spoustu sladkostí a cen.