Do sousedního Sloupu nebo Petrovic nyní dojíždějí za svými zesnulými blízkými také obyvatelé Vavřince na Blanensku. Už brzy se to ale změní. Od června totiž na kraji obce směrem na Sloup vyrůstá nový hřbitov. „Momentálně děláme na několika věcech zároveň. Staví se márnice a sociální zařízení. Dělníci dále pracuji na příjezdové cestě s parkovištěm a chodnících okolo nového hřbitova i uvnitř něj,“ popsal starosta Vavřince s devíti stovkami obyvatel Miloslav Novotný.

Ilustrační foto.
Blansko bude hostit kuželkářskou ligu mistrů. Světový pohár družstev


V plánu je rovněž výstavba odvodové zdi a pořízení veškerého potřebného vybavení hřbitova. „Nový hřbitov má stát do konce roku. Věřím, že to stihneme,“ uvedl Novotný. Jak doplnil, na hřbitov se vejde tři sta padesát hrobů. jeho zřízení přijde na přibližně sedm a půl milionu korun. Všechny náklady hradí obec z vlastního rozpočtu.


Bez hřbitova jsou také v podobně velkých Kotvrdovicích na Blanensku. Tamní obyvatelé musejí své blízké pochovávat v nedalekých Jedovnicích. Otázku hřbitova řeší Kotvrdovičtí už řadu let, protože jedovnický hřbitov má omezenou kapacitu. Problémem je však volba vhodného místa, na kterém se zatím zastupitelé a obyvatelé nebyli schopní shodnout. „Chtěli bychom mít vlastní hřbitov. Jednání o něm vedeme takřka neustále,“ potvrdil starosta Kotvrdovic Alois Kunc.


Na Vyškovsku nemají hřbitov například ve Vážanech u Vyškova, kde žije asi čtyři sta šedesát lidí. „Zesnulé pohřbíváme v Moravským Prusích. Vlastní hřbitov zatím stavět nebudeme,“ řekl starosta Radek Klimeš.


Hřbitov nemají ani ve Skalici nad Svitavou. Tamní obyvatelé tak jezdí na hroby zejména do tři kilometry vzdálené Lhoty Rapotin. „Do budoucna stavbu hřbitova neplánujeme,“ sdělil také starosta Skalice nad Svitavou Petr Řezníček.

STANISLAV ŠINDELKA

Na nádraží v Blansku se zastavil čas. Ve vstupní hale je třeba dávno neexistující telefonní číslo.
Rozbitá nádraží: čeká je opravy za miliony