Podobně jako ona se vytrvalostního výstupu na kopec Hradisko zúčastnilo v sobotu ve Svitávce několik desítek lidí. Včetně dětí. Chocholovu šestku pořádali místní poprvé. „Hradisko je jeden z historických bodů Svitávky. Jedná se o archeologické a paleontologické naleziště. Dřív tam stával také hrádek rytíře Chochola. Po něm jsme výstup pojmenovali. A šestka proto, že se jde šest hodin," vysvětlil starosta Svitávky Jaroslav Zoubek.

Na Hradisko stoupali také Jokešovi. „Jsme sportovní rodina. Chodíme na výlety, jezdíme na kole. Přišli jsme podpořit turistickou akci. Uvidíme, kolikrát na kopec vylezeme. Zatím jsme tam byli pětkrát," usmíval se v parku, kde byl cíl, Radek Jokeš ze Svitávky. „A viděli jsme taky rytíře a já se nebál," hlásil jeho šestiletý syn Radim. S rodiči deset výstupů opravdu zvládl.

Trasu měl výborně prošlápnutou Radek Jelínek. Právě on patří do skupiny nadšenců, kteří chodí od začátku roku na Hradisko každý den. „Loni před Vánocemi jsme šli s kamarády po naučné stezce na kopec. A z hecu nás napadlo, že tam budeme chodit každý den. Naše výstupy píšeme do sešitu. Já jich mám letos dvě stě sedmdesát dva. Byl to hec, ale člověk si na to už tak zvykl, že v tom možná budu pokračovat dál," poznamenal na vrcholu Hradiska čtyřiadvacetiletý muž. Ten s devatenácti výstupy stanovil rekord akce.

Akci připravila skupina nadšenců ze Silvestrovské partičky, ochotníci, místní hasiči a členové kulturní komise. „Někdo může vytrvalostní výstup pojmout jako sportovní výkon, další jako setkání s přáteli. Na Hradisko už vede naučná stezka. Časem bychom tam chtěli obnovit kapli, která tam dříve stávala," dodal starosta Jaroslav Zoubek. Organizátoři nakonec zaznamenali tři sta dvacet dva výstupů na Hradisko.