Krajští radní minulý týden schválili zadání technicko- -ekonomické studie, která prověří možnost zřízení tří nových železničních zastávek v kraji. Jednou z nich je právě Spešov. „Návrh projednáme s obcí a se správcem dráhy. Ten po obdržení studie rozhodne, zda zahájí stavbu nové zastávky," vysvětlila mluvčí Jihomoravského kraje Denisa Kapitančiková. Studie musí brát v potaz trasu tratě, vzdálenost zastávek, potenciál obratu cestujících, investiční a provozní náklady, územní plán i dopady na životní prostředí.

Lidé si zkracují cestu do Dolní Lhoty pěšinou podél kolejí. Výsledek studie má být znám do konce roku. Podle starostky Spešova Ivany Holomkové by nová zastávka byla pro obec určitě přínosem. „Regionálními vlaky jezdí spousta lidí do práce a novou zastávku by uvítali. Diskutuje se zde o ní už dlouho," sdělila starostka. Zastávka by mohla sloužit i lidem z Ráječka, které sousedí se Spešovem. Vzdálenost mezi centrem obou obcí a zastávkou v Dolní Lhotě je jeden kilometr. „Nová zastávka tam už mohla být dávno. Vlaky nám projíždí za zahradou, ale musíme chodit do Dolní Lhoty," řekla Věra Kuncová ze Spešova. Zastávku by ocenila i Hana Ondriková ze Spešova. „Já bych to brala, protože bych to měla blízko," řekla.

Vlakem bez přestupu

Spešovští mohou využít kromě vlaku také autobus, který zastavuje přímo v obci. „Nová železniční zastávka znamená nové možnosti, tedy že vlakem budou jezdit i ti lidé ze Spešova a Ráječka, kteří dnes do Dolní Lhoty na vlak nechodí," poznamenala mluvčí kraje.

Možnost cestovat vlakem by uvítal Petr Stejskal ze Skalice nad Svitavou. „Do Spešova bych jel určitě raději vlakem, abych nemusel dvakrát přestupovat jako při cestování autobusem," řekl Stejskal, který ve Spešově pracuje.

Zastávka v Dolní Lhotě, pohled směrem na Spešov.Trať mezi zastávkou v Dolní Lhotě a Spešovem neměří ani jeden kilometr. „Sotva by se vlak rozjel, už by musel zase zastavovat," podotkla Jana Bělušová ze Spešova, která jezdí vlakem občas k lékaři. Podle Ctibora Tomáška z Ráječka nová zastávka k ničemu nebude. „Přijde mi to úplně zbytečné, za ta léta jsem zvyklý chodit do Dolní Lhoty. Je to kousek," řekl Tomášek.

Nová zastávka by Spešovským zajistila pohodlnější cestování. „Na jednu stranu bychom zastávku ocenili, na druhou stranu mi to přijde trochu zbytečné. Ideální by bylo, kdyby se vybudovala stezka ze Spešova do Dolní Lhoty," navrhla Lenka Pernicová ze Spešova. Chůze po silnici mezi těmito dvěma obcemi není moc bezpečná, protože tam není chodník a jezdí tam často kamiony a nákladní auta. Pěšina podél trati, kterou si lidé cestu do Dolní Lhoty zkracují, není o nic bezpečnější.

Studii možnosti nových zastávek vypracovává společnost AF-CityPlan. Studie všech tří zastávek bude stát kolem dvou set šedesáti tisíc korun.

MARIE TOMISOVÁ