O prázdninách se řemeslníci pustili do celkové opravy školní jídelny v Černé Hoře. Dva měsíce jim ale k dokončení všech prací nestačily. „Počítali jsme s tím, že práce naruší provoz kuchyně ve školním roce,“ tvrdí ředitel školy Vlastimil Šíbl.

Podle starosty městečka Bohumila Hlavičky vzhledem k rozsahu oprav nebylo možné vše stihnout dříve. „Nikdo si zatím nestěžoval,“ uvedl starosta.

Vedoucí školního stravování Ludmila Svobodová se pokoušela zajistit pro žáky náhradní možnost obědů. „Ptali jsme se na okresní hygienické stanici, zda by bylo možné, abychom dětem nabídli jídlo, které uvaří někdo jiný a my jim ho pouze vydáme. Bylo nám ale řečeno, že i při výdeji jídla musí být dodrženy hygienické předpisy, které až do dokončení oprav nesplňujeme,“ popsala Svobodová. Žáci se tak téměř měsíc budou muset spolehnout na jídlo, které si sami přinesou. „Dám si svačinu z domu.

Nevadí mi, že nemám školní oběd,“ má jasno sedmačka Kristýna Vrbasová.

Na školní stravování přispívá ministerstvo školství. Po vstupu České republiky do Evropské unie jsou přísnější požadavky na hygienu v kuchyních. Tři roky starý zákon navíc nařídil oddělit od sebe kuchyň, výdejnu jídel a jídelnu. Proto většina škol přistoupila k opravám.

V lysické škole už mají po starostech. „Naši kuchyň jsme rekonstruovali před třemi roky. Zavedli jsme nově elektronický stravovací systém. Děti si pomocí čipových karet mohou vybrat ze dvou jídel,“ uvedla vedoucí školního stravování v Lysicích Ludmila Slezáková. Elektronické přihlašování umožňuje, aby rodiče malým dětem objednávali jídlo přes internet. Žáci lysické školy na jídelníčku občas najdou i jídla, která jsou mezi dětmi obecně oblíbená, jako špagety, koláče nebo hranolky.

Podle blanenské hygieničky Gabriely Černohousové, která má starosti hygienu dětí a mládeže, je výběr ze dvou jídel velkým pokrokem, protože děti mohou zvolit jídlo, na které mají chuť. „Nikde není stanoveno, aby žák dostal teplé jídlo. Všechny pokrmy ale musí odpovídat pestrému dětskému jídelníčku a měly by být adekvátní obědu,“ vysvětlila.

Děti, které chodí na obědy ve škole v Lipůvce, si jídlo zatím vybírat nemohou. Podle vedoucí stravování Dany Krésové je to ale otázka budoucnosti. „Pořád ještě opravujeme kuchyň tak, aby splňovala hygienické normy. Čipové karty zavedeme, až bude vše hotové,“ řekla. Kuchařky v tamní škole podle ní vaří zdravě a postaru. „Děti se doma setkávají s různými moderními pokrmy, ale tradiční česká jídla už moc neznají. To chceme napravit a myslím, že strávníci jsou u nás spokojení,“ uvedla Krésová.

Petra Koutná