V souvislosti s medem, který byl do tuzemského přimícháván, se mluví o ukrajinském nebo čínském. „Protože je českého medu na trhu nedostatek, společnost Včelpo, stejně jako jiní velcí producenti medu, nakupuje i zahraniční medy," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal. Vyvrátil tak tvrzení Českého svazu včelařů z druhé poloviny listopadu, že mezi dodavateli Včelpo není žádný ze zahraničí. To zaslal Blanenskému deníku Rovnost jeho mluvčí Milan Petrů. „Včelpo nakupuje i čínský med. Když jej smíchá s českým, med je pak v souladu s legislativou označen jako Směs medů ze zemí Evropské unie a mimo Evropskou unii," sdělil dále za veterinární správu Pejchal. Vysvětlil, že med původem z Číny padl v podezření kvůli nevyhovujícím výsledkům v minulosti. Proto i nyní inspektoři odebrali vzorek dodavatele čínského medu pro společnost Včelpo, ten ale s antibiotiky problém neměl. Vše nyní ukazuje na med z Ukrajiny. „K probíhajícímu správnímu řízení jsme zatím zavázáni mlčenlivostí. Můžeme potvrdit, že jsme na území České republiky zachytili med původem z Ukrajiny, který obsahoval zbytky veterinárních léčiv," dodal Pejchal.

Vyjádření jednatele Včelpa se včera redakci Blanenského deníku Rovnost nepodařilo získat. „Má zde veterinu," oznámila do telefonu sekretářka a později ho už nikdo ani nezvedal. Státní veterinární správa je nyní ve Včelpu v Oboře často. „Inspektoři jsou od nálezu antibiotik v medu ve společnosti několikrát týdně, provádějí další šetření a dohlíží na dodržování nařízených opatření," konstatoval Pejchal.

Český svaz včelařů se kauzou zabýval i na svém víkendovém sjezdu. Zvolil také nové předsednictvo. Od neděle tak v čele včelařů stojí právnička Jarmila Machová.

Rozbory prokázaly v medu převážně streptomyciny, sulfathiazoly a sulfonamidy. Těmi se u nás ani v celé Evropské unii včely léčit nesmí. „Jedná se o sotva znatelné množství, které nikomu neublíží. Přesto je med stažen z prodeje a uložen pod dohledem veterinární správy," uvedla Jarmila Machová. Co s ním bude dál, ještě není jasné. „Nevyhovující potraviny bývají předány do kafilérie, ale jestli se to bude týkat i medu, to zatím nevím," dodala nová předsedkyně včelařů. Svaz každopádně plánuje nastavit kontrolní mechanismy, aby se podobná situace nemohla v budoucnu opakovat. „Zvažujeme také podání žaloby," uvedla dále Machová.

Výčet závadných šarží zatím není u konce. „Ještě máme odebrané další vzorky. Výsledky by měly být k dispozici začátkem příštího týdne," informoval mluvčí zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Rozsah případu zaskočil i ministra zemědělství. „Podle posledních informací probíhal obchod s takto závadným medem již nějakou dobu, což ukazuje, že se nejedná o pochybení jednotlivce, ale o systémové a dlouhodobé selhání jak vedení společnosti Včelpo, tak dozorových orgánů Českého svazu včelařů. Je to zarážející i s ohledem na to, že před několika měsíci byla téže společnosti odebrána možnost jeden z produktů označovat značkou Klasa pro pochybení v nedodržení povinnosti mít v produktu výhradně med českého původu," vyjádřil se ministr Marian Jurečka. Ten zároveň zdůraznil svou podporu včelařům a včelařství. Zákazníkům pak doporučil nakupovat med od místních včelařů.