Vánoce bez cukroví si dovede představit jen málokdo, a tak v tomto období mají cukrářky plné ruce práce.
Cukrárna ve Velkých Opatovicích nabízí minizákusky a čajové pečivo. „V něm je dvanáct druhů cukroví a kilogram prodáváme za sto osmdesát pět korun, což je o dvacet korun více než v loňském roce,“ upřesnil majitel cukrárny Ladislav Pospíšil.


Dobroty na vánoční stůl mohou lidé zakoupit v Blansku, v cukrárnách Severka a Mája, nebo v Kunštátě. Také Delikas snack bar a cukrárna v Letovicích prodávají vánoční cukroví. „Zatím máme objednáno přes sedmdesát kilogramů, ale lidé ještě budou chodit,“ uvedla provozní cukrárny Milena Nečasová. Letovičtí si kilogram dvanáctidruhového čajového pečiva, které obsahuje vanilkové rohlíčky, linecké a krémové pečivo, mohou koupit za dvě stě třicet korun. „Je to o čtyřicet korun více než před rokem, ale kvůli vyšší ceně surovin jsme zdražit museli. Přesto je zájem o cukroví větší než loni, “ řekla Nečasová, která dodala, že velký zájem je o vanilkové rohlíčky.


Tento druh vítězí také v rodině Mileny Krátké z Rudice. „Oblíbené jsou rovněž karamelové řezy,“ řekla Krátká, která letos upekla dvaadvacet druhů a dala si práci i s výrobou perníkové chaloupky.


Velkou zálibou je pečení sladkých dobrot a především perníků také pro Evu Kucharovou z Bořitova. Ta se pečení tradičních perníčků věnuje už sedmnáct let.
„Letos peču už od konce října ze sedmdesáti kilogramů mouky,“ řekla Kucharová, která z medového těsta dělá figurky, ozdoby na stromeček, chaloupky a také srdíčka na poutě. Mladá perníkářka peče i na objednávku, ale především za ní chodí lidé pro radu. „Ptají se, jak udělat tu správnou polevu, aby se jim dobře zdobilo,“ dodala Kucharová, která doporučila péct perníčky tři týdny dopředu, aby se dobře zaležely.