Jako za dávných dob to vypadá v pátek dopoledne na Masarykově náměstí v Boskovicích. Od radnice až dolů ke kostelu jej lemují stánky. Zboží, které je běžně k dostání v obchodech, by v něm ale lidé hledali marně. Většina stánkařů prodává rukodělné výrobky, které mohou být i vhodnými dárky pod stromeček, a farmářské dobroty na zub.

KVŮLI ATMOSFÉŘE

Slavnostní a duši hladící atmosféře tradičního vánočního jarmarku nikdy neodolá Marie Koukalová ze Slavkova u Brna. Rodačka z Boskovic na akci zavítala se svojí sestrou Jitkou. Obě nakoupily hned u prvního stánku, u kterého se zastavily.

Do oka jim padlo rotační strouhátko. „Ale pod stromeček ho nikomu nedám, nechám si ho pro sebe. Doma mám sice robota, ale s tímhle rychleji postrouhám oříšky, čokoládu nebo sýr, když přijde návštěva. Mám šest vnoučat. Nebo možná ho nakonec přece jenom dám mladým, pokud ho budou chtít. Já jsem tady hlavně kvůli neopakovatelnému prostředí, je tady nádherně," usmívá se Koukalová.

Mezitím se zdáli ozývá bubnování. To si davem razí cestu průvod v historických kostýmech. Jeho ústřední postavou je pán z Boskovic. U pódia před radnicí sesedá z černého koně a starostka města mu na dva dny předává vládu nad městem. „Každičký rok těším se vždycky a nedočkavě, dny poslední počítám, než opět já, Ladislav Velen Boskovický, na zdejší skvělý jarmark zavítám. Ať započne tržní rok a shon, ať kupci nejlepší své zboží ukáží. Pijte a hodujte, dobrou vůli mějte, všech půtek a svárů vystříhejte se," vítá pán z Boskovic návštěvníky.

Spousta lidí pochoduje po náměstí s kelímky v ruce. V nich mají převážně svařené víno či horký punč. Venku je mrazivo a tak jejich lahodné hřejivé chuti dokáže odolat jen málokdo.

Vánoce jsou za dveřmi a kdo se chystá svůj příbytek slavnostně vyzdobit, u stánku Veroniky Grepolové z Brodku u Konice nachází krásné dekorace. Její andílci, ozdoby na stromeček nebo na dveře jdou doslova na dračku. „S maminkou je vyrábíme ze slámy, kukuřičného šustí a dalších přírodních materiálů. A co je na tom nejtěžší? Asi sklízení slámy. Děláme to ručně. Třídíme stébla. Ale baví nás to. Od léta do podzimu vyrábíme a dva měsíce před Vánocemi prodáváme," vysvětluje Greplová.

Z KVALITNÍCH BRAMBOR

Pořádná fronta se tvoří u stánku Pavla Novotného ze Střílek, který přímo před návštěvníky smaží brambůrky z domácích brambor. „Naše rodina je pěstuje už šestadvacet let. Není v nich žádná chemie a na jejich kvalitě je to znát. Třeba při smažení brambůrků. Můžete mít zlaté ruce i zlatý olej, ale když nebudete mít kvalitní brambory, stejně budou připálené," říká farmář Novotný.

Manželé Ferdinand a Slávka Keršnerovi z Boskovic již mají nakoupeno. „Co máme v igelitce? Hlavně maso. Například tlačenku nebo bůček. Uděláme z toho něco dobrého k obědu," shodují se spokojeně.

Ředitel Kulturních zařízení města Boskovice Oldřich Kovář hodnotí devatenáctý ročník jarmarku na výbornou. „Je tady opravdu hodně návštěvníků. Myslím, že ještě víc než loni. Je vidět, že lidé se chtějí bavit. Jsem rád, že se jim tady líbí. Na přání jsme letos přidali víc stánků s občerstvením," říká Kovář.