Akci pořádají Valchovští už po deváté. „Nejprve jsme ale začínali jen rukodělnou dílnou. V rozsahu, v jakém bude akce letos je to třetí ročník," řekla starostka Valchova Jindřiška Brožová.

Příchozí se mohou těšit na řadu aktivit. „Hlavní součástí programu je rukodělná dílna, kde si lidé mohou vyrobit například vlastní vánoční přáníčka, svíčky ze včelího vosku a velké lákadlo bude také hrnčířský kruh, kde budou návštěvníci vytvářet vlastní keramiku," přiblížila Brožová.

Kdo si netroufne tvořit vlastní výrobky, může se alespoň pokochat prací řemeslníků. „Bude se jednat o tradiční řemesla, takže lidé uvidí například práci hrnčíře, řezbáře, jak se tvoří slaměné ozdoby, pletené a háčkované výrobky, vitráže ze skla, šperky a podobně," vyjmenovala Brožová s tím, že řemeslníci se už na jarmark řemesel hlásí sami. „Jsou to lidé jak přímo z Valchova, tak i z okolních obcí, ale přijíždí například i z Brna," řekla valchovská starostka. Chybět nebudou ani tradiční zabijačkové hody.

Specialitou valchovské akce je adventní kavárna. „Občerstvení je v kavárně zdarma. Dobrovolné vstupné však je například mísa buchet nebo koláčů nebo jiných dobrot. Lidé si už na adventní kavárnu zvykli a velmi si ji chválí. Pokud jsou už unavení z tvoření a chození po jarmarku, v kavárně si mohou odpočinout," vylíčila Brožová s tím, že vstup na akci je volný. „Proto se dá těžko odhadnout počet návštěvníků. Bývá to však kolem pěti set," dodala.