Proto se jej podle starostky Valchova Jindry Brožové obec rozhodla vyměnit za nový digitální. Do jeho instalace se dělníci pustili tento týden. „Hlášení bude mnohem příjemnější a pohodlnější. Doposud jsme museli všechny důležité události hlásit z místa on-line. Ať už byl víkend nebo svátek, vždy někdo musel přijet. Nyní si budeme moci vše nahrát dopředu a pouštět to ze záznamu. Rozhlas bude ovladatelný přes internet i mobilní telefon," popsala Brožová.

Díky bezdrátovému rozhlasu mohli Valchovští pořídit i lokální výstražný a varovný protipovodňový systém. „Rozhlas bude napojený na integrovaný záchranný systém a při nečekaných událostech, jako jsou požáry nebo povodně, sám spustí varovný signál," přiblížila starostka Valchova.

Čidla poblíž obce

Součástí systému bude i několik protipovodňových čidel, která budou monitorovat hladinu okolních vodních toků. „Některé budou i tři kilometry od Valchova a jedno směrem k Ludíkovu. Na Valchovském potoce přibudou srážková čidla," vysvětlila Brožová. Blesková povodeň řádila ve Valchově před pěti lety. Zatopila několik sklepů v centru obce.

Celkové náklady na pořízení rozhlasu i varovného systému budou jeden a půl milion. Valchovští na akci získali dotaci ze Státního fondu životního prostředí, která jim pokryje až devadesát procent nákladů. „Na přiznání dotace jsme čekali půl roku. Snad práce stihneme dokončit do Vánoc," usmála se Brožová.