Školka v obci nefunguje asi deset let. „Museli jsme ji zavřít, protože nebyly děti. Do školky chodilo sotva čtrnáct předškoláků," vysvětlil starosta obce Bedřich Folkman. Vybavení budovy navíc nevyhovovalo předpisům a na opravy neměla obec peníze.

Stejný problém řešila i nedaleká obec Horní Poříčí. „V budově bývalé školy a školky je obecní úřad. Novou školku neplánujeme," podotkl starosta Horního Poříčí Karel Bauer.

Předškoláci z okolí nyní dojíždějí do školky v Křetíně. Pro tolik dětí ale nemá tamní mateřská škola místo a žádosti musí odmítat. To je hlavní důvod, proč se v Prostředním Poříčí rozhodli školku obnovit. Plánují otevřít jednu třídu určenou pro osmadvacet dětí. „Vím alespoň o pětadvaceti dětech, které se do školky nedostaly. Nebojím se, že by nebyl zájem a museli bychom znovu zavřít," řekl Folkman.

Do budovy školky už nastoupili dělníci. Opravy budou stát přibližně dva miliony korun, pětaosmdesát procent nákladů pokryje dotace z Operačního programu životní prostředí. „Budova získá nová okna a dveře i zateplenou fasádu," popsal rekonstrukci starosta.

Pokud ministerstvo školství žádost o znovuotevření školky schválí, dostane obec další dotaci na potřebné opravy. Modernizaci potřebuje vybavení, kuchyň nebo dětské hřiště. „Vyjádření jsme měli mít původně už v září, zatím ale stále čekáme," dodal Folkman. Budovu bývalé školky momentálně využívají tamní lidé jako společenskou místnost. Schází se tam například členové různých kroužků.

KRISTÝNA HLOUŠKOVÁ