Řidiči na Blanensku se pomalu začínají připravovat na zimu. Od prvního listopadu totiž začne platit povinnost, že auta musí mít v případě sněhu nebo námrazy na autě zimní pneumatiky. V pneuservisech tak už začali kola vyměňovat. Návaly ale zatím nejsou. Řidiči výměnu nechávají spíše na poslední chvíli.

Pneumatiky za zimní zatím nevyměnil například ani Zdeněk Kavka z Ráječka. „Pneumatiky nevyměňuji sám, ale v pneuservisu. Musím se tam proto ještě objednat a počkat, jaký dostanu termín," řekl muž.

Podobně je na tom i Jan Kučera z Boskovic. „Řidiči většinou čekají, až začne být zimní počasí. Ani já jsem pneumatiky na svém autě zatím nevyměnil. Na termín v pneuservisu ale čekat nemusím, mám náhradní kola, takže si je za zimní vyměňuji doma sám," uvedl.

Že řidiči s výměnou pneumatik zatím vyčkávají, potvrdil například Marek Němec, jednatel pneuservisu Agro Blansko. „Řidiči už jezdí vyměňovat, ale největší nápor zatím nepřišel. Ten čekáme až těsně před prvním listopadem. Bývá to takhle každý rok, řidiči výměnu nechávají na poslední chvíli," řekl Němec.

Podle něj je to kvůli tomu, že chtějí šetřit zimní pneumatiky. „Proto čekají, až začne mrznout a sněžit," uvedl s tím, že objednávat se na výměnu do jejich servisu řidiči nemusí. „Mohou přijet a pneumatiky jim vyměníme na počkání. Není problém je u nás i uschovat," dodal Němec.

I v boskovickém KH pneuservisu největší nápor zákazníků požadujících přezutí pneumatik teprve čekají. „Podle mě nejvíc lidí začne chodit teď po víkendu. Přicházejí ale už i teď, především ti, kteří jezdí denně nebo třeba se služebními auty. Nemohou riskovat to, že po prvním listopadu vyjedou třeba do Prahy a po cestě je potká sněžení," řekl majitel pneuservisu Karel Hloušek s tím, že do jeho pneuservisu je zapotřebí se objednat. „Bez objednání by lidé museli čekat," řekl.

Pomalu už začínají s výměnou pneumatik v pneuservisu v Letovicích. „Špičku čekáme až na konci měsíce. Na přezutí se ale zákazníci objednávají už od začátku října, aby měli termín, který jim vyhovuje," řekl majitel pneuservisu Vladimír Freitag s tím, že zatím zákazníky obslouží i bez objednání. „Může se ale stát, že ke konci měsíce, když budeme mít objednané zákazníky po půl hodině od rána až do večera, tak neobjednaného zákazníka budeme muset odmítnout," upozornil Freitag.

I podle něj řidiči nechávají přezutí na poslední chvíli. „Nechtějí si před zimou zbytečně ničit zimní pneumatiky, ale přitom na jaře dlouho otálejí s přezutím zpět na letní," popsal typické chování řidičů Freitag.

Ti, kteří pneumatiky na svých vozech nevymění za zimní, riskují pokutu. „Kontrolovat pneumatiky budeme, až začne námraza a sníh. Je to kvůli bezpečnosti na silnicích i dané zákonem. Přihlížet k tomu, zda má auto zimní pneumatiky budeme i v případě, způsobí-li jeho řidič dopravní nehodu," řekla policejní mluvčí Iva Šebková.