Na všechny opravy získal městys dotaci ze Státního fondu životního prostředí. „Díky zateplení do budoucna ušetříme za energii. Budovy již byly ve špatném stavu a docházelo v nich k velkým tepelným ztrátám," popsal starosta Ostrova u Macochy Ondřej Hudec.

Škola má nyní nová okna a dveře, zateplená je také střecha i fasáda. Obdobnou rekonstrukcí prošla rovněž budova úřadu. Celkové náklady se vyšplhaly zhruba na patnáct a půl milionu korun, z toho přibližně čtrnáct milionů stály úpravy školy.

Využívané budovy

Dalších třináct milionů investuje vedení městyse do zateplování v následujícím roce. Přibližně deset milionů pokryjí dotace. Úpravy obou budov zahrnou výměnu oken a dveří, zateplení stěn, podlah i stropu, popřípadě půdních prostorů. „Stará okna už špatně izolují, po výměně bude ven unikat méně tepla a náklady na vytápění budou nižší. Obě budovy jsou totiž hodně využívané. V budově staré školy sídlí několik firem a kulturní dům je v topné sezóně obsazený až pět dní v týdnu," vysvětlil starosta.

Přes rok je kulturní dům dějištěm společenských a kulturních akcí, jako jsou zábavy, plesy nebo divadlo. Slouží ale i ke sportovním aktivitám. Sál při cvičení využívají také školy a sportovní kluby. Opravy provoz kulturního domu příliš neovlivní. „Většina prací by se měla stihnout dodělat mimo topnou sezónu. Rekonstrukce se navíc týká především venkovních prostor," řekl Hudec.

Kromě zateplení ušetří městys na energiích také díky výměně systému vytápění v základní škole. „V současnosti školu vytápí šest plynových kotlů na pokraji životnosti," popsal Hudec. Ty nahradí střešní tepelná čerpadla a plynový kondenzační kotel. Obnoví se také rozvody a radiátory. „Účinnost nového systému bude až o padesát procent vyšší než doposud," dodal starosta.

KRISTÝNA HLOUŠKOVÁ