1. OLEŠNICKÁ KYTKA

Kdy? Sobota, od 14.00

Kde? Olešnice, zahrada kulturního domu

Třicet let. Festival trampských, folkových, country a bluegrassových písní Olešnická kytka slaví kulatiny. Na pódiu v zahradě u olešnického kulturního domu zahrají v sobotu například Hana a Petr Ulrychovi se skupinou Javory Beat, Poutníci, Kamelot nebo Los Brňos. Festival začíná ve dvě odpoledne. V případě nepříznivého počasí se akce přesune do kulturního domu.

Pořadatelé natočili k výročí také dokument, který mapuje historii Olešnické kytky. Součástí letošního ročníku bude i výstava fotografií a starých plakátů. „Festival se ponese ve vzpomínkovém duchu. Pro zpestření se pokusíme o Zimácký rekord. Jde o to, aby na festival dorazilo co nejvíce lidí s legendárními čepicemi zmijovkami," uvedl za pořadatele z Trampské osady Zmijáci Jakub Slavíček.

Právě Zmijáci před třemi desítkami let stáli u zrodu festivalu. A v sobotu si na něm zahrají vůbec poprvé. Festival má dvě části. Soutěžní, v níž vystupují amatérské kapely a diváci svými hlasy rozhodují o vítězi. Ve druhé vystupují hosté z řad profesionálních muzikantů. V doprovodném programu si lidé mohou zasoutěžit v pojídání párků.

2. CESTA S VEČERNÍČKEM

Kdy? Sobota, od 13.00

Kde? Kunštát, start u kulturního domu

Pohádková cesta s Večerníčkem. To je název akce, která se bude při příležitosti Dne dětí konat v sobotu od jedné hodiny odpoledne v Kunštátě. Start je u tamního kulturního domu. Děti se mohou těšit na spoustu zajímavostí spojených s pohádkami. Po skončení cesty si na své přijdou i dospělí. Program bude pokračovat malým festiválkem na výletišti u kulturního domu. K tanci a poslechu zahrají kapely Jitunk kampeny, Suk volok a Respekt.

3. NEŽIJ VTEŘINOU

Kdy? Sobota, od 13.00

Kde? Sloup, před vstupem do jeskyní

Už poosmé chystá Policie České republiky preventivní akci pro motorkáře Nežij vteřinou. Milovníci motorek se sjedou v sobotu do Sloupu. Na prostranství před vstupem do tamních krasových jeskyní si užijí bohatý program.

Akce začne v jednu hodinu odpoledne. „Jejím hlavním cílem je snižovat počty dopravních nehod motorek, případně mírnit jejich následky," uvedl policejní mluvčí Petr Nečesánek.

Hlavním tématem letošního ročníku Nežij vteřinou budou nepovolené doplňky a úpravy motocyklů. „Zajímavými taháky programu budou například interaktivní ukázky Motoškoly Masarykova okruhu, prezentace mototýmů Hradní stráže, dopravní a vojenské policie a například i autogramiáda jezdce Moto GP Karla Abrahama," vyjmenoval Nečesánek. Chybět nebude ani technické poradenství, policejní záběry z dopravních nehod s rozborem vybraných kolizí, zkušební jízdy na zapůjčených strojích či prezentace nových bezpečnostních trendů výbavy motorkáře. „V loňském roce na akci Nežij vteřinou přijelo více než tisíc motorek," dodal mluvčí policistů.

4. SVOJSÍKŮV ZÁVOD

Kdy? Pátek až neděle

Kde? Boskovice, westernové městečko

Na dvě stě padesát skautů a skautek z celého Jihomoravského kraje se o víkendu sjede do westernového městečka v Boskovicích. Budou soutěžit v krajském kole Svojsíkova závodu. „Pro závod jsme jako symbolický rámec vybrali téma cesty do minulosti. Úkolem soutěžících bude v roce 1898 nalézt vynálezce Teslu, pomoci mu dokončit stroj času a dopravit ho zpět do naší doby," řekl hlavní organizátor krajského kola Svojsíkova závodu Boris Láník. Skauti v simulovaných situacích budou zejména prokazovat, že umí spolupracovat, překonávat překážky a využít potenciál každého jednotlivce. Hlavní část soutěže v Boskovicích se odehraje v sobotu. První ročník Svojsíkova závodu se konal už v roce 1946.

5. KONCERT HANY ZAGOROVÉ

Kdy? Neděle, 19.30

Kde? Boskovice, letní kino

Jedna z nejznámějších českých zpěvaček Hana Zagorová vystoupí v neděli v letním kině v Boskovicích. Zazpívá s Petrem Rezkem a se skupinou BOOM!BAND Jiřího Dvořáka. Galakoncert začíná v půl osmé večer.