Změny se dotknou současných výstavních prostor v přízemí, které mají název Nejstarší hutě. „Nyní připravujeme scénář a následovat bude projektová dokumentace. Plánujeme, že v březnu tyto expozice uzavřeme. Nepřístupné budou po celou dobu úprav," uvedla ředitelka blanenského muzea Pavlína Komínková. Na první etapu záměru už dostali příspěvek devět set padesát tisíc korun. Vše má být hotové v příštím roce.

I nadále budou prostory v přízemí přibližovat nejstarší období dějin Blanenska. Základem expozice už ale nebude zpracování kovů. „Novinkou se stanou interaktivní prvky, jako je archeologické pískoviště pro děti nebo navození představy jeskyně. Původně jsme je chtěli umístit do prostor určených pro děti, ale rozhodli jsme se, že je zařadíme přímo do této nejstarší expozice," pokračovala ředitelka muzea.

Od kraje muzeum letos na tyto investice dostalo celkovou částku téměř milion čtyři sta tisíc korun. Z ní zaplatí také novou publikaci o konci druhé světové války v Blansku, ale například i nové webové stránky muzea.