Od Nového roku mají města a obce možnost zvýšit poplatek za komunální odpad až na jeden tisíc korun. To je dvakrát více, než jaká byla horní hranice poplatků doposud. Možnosti navýšení tak využijí i některá města na Blanensku. O výrazné zdražování ale nepůjde. Lidé si připlatí v řádech desítek korun ročně.

V Blansku se chystají poplatek za komunální odpad zdražit o osmačtyřicet korun za rok. „V úterý na radě jsme se dohodli, že poplatek zvýšíme ze 492 korun na 540 za rok. Návrh ale ještě musí schválit zastupitelé, kteří se sejdou začátkem prosince," řekl starosta Blanska Lubomír Toufar. Náklady související s nakládáním s komunálním odpadem jsou podle něj v Blansku 705 korun na osobu ročně. „I když poplatek od příštího roku zvýšíme, stále bude město za nakládání s komunálním odpadem doplácet. Více ale zdražovat zatím neplánujeme, nechceme občany zatěžovat nějakým skokovým navýšením poplatku," konstatoval starosta.

Doposud město doplácelo na komunální odpad čtyři miliony korun ročně. „Pokud návrh zastupitelstvem projde a poplatky zvýšíme, doplácet budeme o milion méně," vypočítal starosta. Další peníze chtějí Blanenští ušetřit díky výběru nové firmy na svoz odpadů. „Výběrové řízení bude na začátku příštího roku. Od výběru nové firmy si slibujeme úsporu kolem půl milionu korun ročně," řekl Toufar.

Zaplatí i chataři

Změny v povinnostech placení poplatků za komunální odpad se nejvíce dotknou blanenských chatařů. „Zastupitelstvo také projedná zrušení osvobození od poplatků týkající se chatařů, kteří mají trvalý pobyt v Blansku. Tím by se do městské kasy dostalo asi tři sta padesát tisíc korun," dodal starosta. Těmito kroky tak může Blansko podle starosty ušetřit skoro dva miliony korun ročně.

Zdražení plánují i v Letovicích. „Poplatek pět set korun za rok na osobu náklady na komunální odpad nepokryje. Proto od příštího roku poplatek o padesát korun ročně zvýšíme," řekl starosta Letovic Vladimír Stejskal.

O tom, zda využijí novelu zákona umožňující zvýšit poplatky za komunální odpad zatím nemají jasno v Boskovicích. Doposud Boskovičtí platili pět set korun ročně za osobu. „V prosinci o tom bude jednat zastupitelstvo," řekl starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek.

Rozhodnuto zatím není ani v Adamově. „Ročně za komunální odpad doplácíme jeden a půl milionu korun. V příštím týdnu se proto sejdeme s obyvateli Adamova a možnost zvýšení poplatků s nimi prodiskutujeme. Podle toho se rozhodneme. Teď Adamovští platí pět set korun ročně," uvedl starosta Adamova Roman Pilát.

V Olešnici poplatek za komunální odpad příští rok nezvýší. „Snažíme se náklady na odpad co nejvíce snížit. Podpořili jsme proto sběr elektroodpadu a teď, místo toho, abychom na jeho svoz dopláceli, za něj ještě něco získáme. Také svozová firma, se kterou máme smlouvu, drží už několik let stejné ceny a ani pro příští rok nebude zdražovat," řekl starosta Olešnice Zdeněk Peša. Díky tomu nebudou muset v Olešnici za odpad doplácet z městské kasy. „Poplatek pět set korun ročně za osobu, který teď máme v Olešnici nastavený, náklady na komunální odpad pokryje," dodal Peša.