V té už několikrát uvízl například Petr Javůrek z Brna. „Jezdím přes Lipůvku často a samozřejmě jsem si všiml, že provoz je tady teď hustější. Více se kolony tvoří ve směru od Svitav na Brno, někdy jsou ale v obou směrech. Nejhorší je to dopoledne, to tady auta popojíždí krokem. Navíc přes Lipůvku teď jezdí i ti řidiči, kteří míří na Tišnov. Právě u odbočky na Tišnov se doprava teď také často brzdí kvůli odbočujícím autům a těm, kteří najíždějí na hlavní silnici," popsal řidič z povolání.

Hustějšího provozu si všiml také František Hejl, který má přímo u hlavního tahu v Lipůvce obchod. „Nejhorší to bylo v pátek od půl osmé od rána zhruba do jedenácti dopoledne směrem od Brna. Jinak zde jezdí aut víc než obvykle, ale zatím to není žádná katastrofa. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál," řekl Hejl.

Větší dopravní zátěž registruje i starosta Lipůvky Ivo Pospíšil. „Zatím je průjezd přes obec pomalejší především dopoledne, kdy lidé míří do Brna do práce. Odpoledne zase jedou zpátky, takže se kolony tvoří zase spíše v opačném směru," popsal Pospíšil. Důvody jsou podle něj hned dva. „Jedním je uzavírka průjezdu Kuřimí, kde se opravuje silnice. Objízdná trasa od Tišnova a Malhostovic do Brna vede přes Lipůvku," uvedl starosta.

Dalším důvodem zvýšené dopravy v obci je výluka na železniční trati mezi Kuřimí a Brnem. „Některé vlaky totiž končí jízdu v Tišnově a tam je nahrazují autobusy. Ty do Brna pokračují přes Lipůvku," vysvětlil starosta.

Výluka na železniční trati mezi Kuřimí a Brnem začala patnáctého června. Úplná uzavírka Tyršovy ulice v Kuřimi minulý čtvrtek. Opravy jsou rozdělené na tři etapy. „Už nyní je doprava v Lipůvce několikanásobně hustší než obvykle. Uvidíme, co přinesou další etapy stavby," řekl Pospíšil.

Podle něj Lipůvečtí o plánované objížďce předem věděli. „Byli jsme účastníky řízení, takže jsme se k objízdným trasám vyjadřovali a souhlasili jsme. Za podmínky, že kdyby zvýšený provoz přinesl nějakou komplikaci, pomůže policie," uvedl Pospíšil. Důvody objížďky chápe. „Opravit se to musí. Když se opravoval nájezd na Tišnov, Lipůvečtí zase jezdili přes Kuřim," řekl lipůvecký starosta.

Více aut a kolony v obci budou Lipůvečtí vídat ještě několik měsíců. „Výluka na trati mezi Kuřimí a Brnem má skončit třicátého srpna. Uzavírky silnice v Kuřimi o měsíc později," dodal Pospíšil.

Situaci v Lipůvce sledují i dopravní policisté. „V této fázi nemůžeme průjezd Lipůvkou nijak ovlivnit či urychlit. Provoz zde je hustý i za běžných okolností, nyní ještě zesílil. V obci budeme dělat běžné kontroly, speciální akce ale zatím neplánujeme. Je však zapotřebí, aby byli řidiči trpěliví a opatrní," vysvětlil policejní mluvčí Petr Nečesánek.