Vedení školy teď jedná o spolupráci s několika dílnami. „Studenti budou navštěvovat týdenní stáže v různých keramických firmách. Tam na ně budou dohlížet naši učitelé odborného výcviku spolu se zaměstnanci těchto podniků. Studenti dostanou odbornou instruktáž a uvidí, jak vypadá práce v praxi. Chceme, aby si takto ověřili svoje znalosti a přineslo jim to určité obohacení," popsala zástupkyně statutárního orgánu školy Helena Marešová.

Ve školním roce se na stážích prostřídají všichni studenti, takže půjde o standardní součást výuky. „Keramika se vyrábí mnoha způsoby a každý vyžaduje určitou odbornost. Chceme, aby si naši žáci prošli provozy několika firem, v nichž uvidí odborníky, kteří tuto odbornost splňují. Rozšíří si tak svoje dovednosti a povědomí o výrobě keramiky," uvedl praktický učitel Jiří Brtnický.

Tradiční výpal

Ve škole také dokončují přírodní učebnu s pecí, kde studenti poznají tradiční formu výpalu. „Na jaře otevřeme venkovní učebnu, u které stavíme pec pro výpal keramiky tradičním způsobem. Topit se v ní bude dřevem," vysvětlil Brtnický.

Škola získala prostředky na novou učebnu díky projektu od nadace Veronica. „Jedna naše učitelka dostala ocenění za environmentální aktivity a vedení žáků ke zdravému životnímu stylu. Díky tomu jsme se zapojili do projektu a získali peníze na tuto přírodní učebnu," přiblížila Marešová.

Půjde o přístřešek v přírodě, kde bude venkovní pec na dřevo. „Tato forma výpalu má svoje výhody, i když dnes už se příliš nevyužívá. Ale studenti budou pracovat v pěkném prostředí, kde budou moci také hledat inspiraci pro svoji tvorbu," dodala Marešová.

KLÁRA GROMSZKÁ