Dá se zažívacím problémům předcházet?
Určitě by lidé neměli jíst v rychlých občerstveních jídla, ve kterých je majonéza. Pokud mají chuť na sladké, měli by se vyhnout krémovým záležitostem. Také by měli kupovat kvalitní uzeninu, u které mají jasně stanovenou trvanlivost. V rychlém občerstvení nemáme záruku kvalitních potravin, protože si nemůžeme zkontrolovat dobu trvanlivosti.

Jaká rizika hrozí lidem ve stáncích s občerstvením, kde dostatečně nechladí suroviny nebo se dopouštějí jiných prohřešků?
Je tam riziko zejména infekcí. Pokud jídlo nebývá dobře tepelně uchované, mohou lidé přijít k salmoneloze. Nyní leží na klinikách infekčních chorob spousta pacientů právě se salmonelozou. Posílali jsme tam některé pacienty i od nás z nemocnice, hodně jich ale na kliniku míří od praktických lékařů.

A co listerioza?
Listerioza je problémem studené kuchyně. Třeba salátů, které se vyrábí v velkovýrobnách. Toto onemocnění znamená nebezpečí hlavně pro těhotné ženy, které mohou potratit.

Jak se tyto infekční onemocnění projevují?
Převážná část se jich projevuje zvracením, průjmy nebo bolestmi břicha.

Je jejich léčba komplikovaná?
Záleží na tom, jak je na tom pacient fyzicky. Pokud jde o mladého zdravého člověka, který zvládne dodržet pitný režim tří čtyř litrů tekutin denně a další nutná opatření, nehospitalizujeme jej. Pokud se jedná o starší lidi a pacienty s přidruženými chorobami jako je cukrovka nebo nemocné srdce, u nich se hospitalizaci nevyhneme. Může u nich totiž dojít k odvodnění, dehydrataci a to může mít obrovské následky.