„Do školního věku dorůstají populačně silné ročníky. Proto k nám chodí více a více dětí, které mají o družinu zájem," uvedl ředitel školy Vratislav Sedlák. K tomu je podle něj třeba připočítat i zvyšující se počet rodičů, kteří chtějí, aby jejich děti docházely do družiny. „Mají o ně strach a nechtějí je pouštět samotné domů. Stávající kapacita tak prostě nestačí a do budoucna to bude ještě horší," vysvětlil Sedlák důvody, které vedení školy k rozšíření družiny vedly.

V letošním školním roce do družiny přijímali pouze žáky prvních až třetích tříd. Na čtvrťáky už nezbylo místo. Vedení školy proto začalo jednat a od prvního ledna 2013 plánuje otevřít družinu pro čtyřicet dalších zájemců.

„Jednání s úřady, zejména co se týká školních družin, nejsou vůbec jednoduchá. Přesto jsme ale uspěli. Krajský úřad Jihomoravského kraje nám zvýšení kapacity schválil," řekl ředitel.

Prostory pro rozšíření mají hned vedle stávající družiny. „Využili jsme školní byt. Zrušili jsme ho a trochu přestavěli. Žádná velká práce s tím nebyla," uvedl k řešení Sedlák.

Podle něj v ideálním případě zbývající zájemci nastoupí do družiny už v lednu. Kraj sice rozšíření schválil, škola ale ještě potřebuje peníze na provoz. Pokud je dostane, nebude otevření už nic stát v cestě.

ONDŘEJ EKL