Na první ročník otužileckého vystoupení do zatopeného kamenolomu v Šošůvce láká v neděli TJ Šošůvka a vedení obce. V půl druhé odpoledne se tam do ledové vody ponoří hned několik otužilců. „Do vody nás půjde asi patnáct. Teplotu vody čekám kolem jednoho stupně,“ řekl jeden z pořadatelů nedělní mrazivé show Andrej Dzuba ze Šošůvky.

Mimořádně otevřený je nyní zámek v Rájci. Od pátku až do příští neděle se tam koná tradiční výstava kamélií tentokrát doplněná chladnou krásou kovu. Návštěvníci zámku uvidí kolem stovky keřů, další kvetoucí kamélie si mohou prohlédnout v zámeckých sklenících. „Zároveň s květinami vystavujeme díky spolupráci s blanenským muzeem a společností DSB Euro uměleckou salmovskou litinu,“ prozradila kastelánka Jana Kopecká.

Prohlídky s průvodcem

Zámek je otevřený nejen o víkendu, ale kromě pondělí celý příští týden. „Prohlídky s průvodcem budou vždy po čtvrt hodině, od devíti do šestnácti hodin. O víkendu se otevírací doba prodlouží do sedmnácti hodin. V sobotu a v neděli si návštěvníci mohou procházet zámkem sami a v jednotlivých částech trasy jim o zámku popovídají průvodci,“ doplnila kastelánka. Pro návštěvníky bude připravené i občerstvení a na nádvoří ukázky práce kovářů.

Netradiční pochod pořádá v neděli klub Agility Blansko. Chovatelé psů mohou se svými čtyřnohými miláčky vyrazit na Pochod se psem zimním lesem. Zájemci se sejdou mezi desátou a půl jedenáctou hodinou dopoledne na parkovišti nad přehradou. Pak vyrazí po modré značce na čtyřkilometrový výšlap směr Češkovice. Cílem je občerstvení Veranda na Obůrce.

Uklidňující večer zažijí lidé, kteří se v sobotu v šest hodin vydají do boskovické kavárny Kakabu. Koná se tam koncert Ireny a Vojtěcha Havlových. „Připraven bude večer písní a autorské hudby pro violy da gamba, violoncello, hlas a tibetské mísy, spojený s ochutnávkou nejlepších čajů japonské a čínské čajové tradice. Atmosféru podpoří unikátní světelné objekty z keramické dílny Zuzany Strakové,“ zvou pořadatelé.

Milovníci dobrého jídla by si neměli nechat ujít tradiční domácí zabijačku, kterou v sobotu pořádá Agrocentrum Ohrada Vísky. Začíná se v osm hodin ráno skolením a zavěšením čuníka. Zájemci pak mohou sledovat výrobu lahodných jitrnic, voňavé tlačenky a dalších laskomin, které si mohou i koupit. „Od dvanácti hodin budeme nabízet k obědu zabijačkovou polévku a ovarový talíř, vepřový řízeček a další dobroty. V podvečer k dobré náladě zahraje harmonika. Přijďte si připomenout časy, kdy si lidé na vesnicích užívali společné chvíle při domácí zabijačce a voňavými dobrotami si zpříjemňovali dlouhou zimu,“ lákají pořadatelé.