„V jednu hodinu se začne vařit a zhruba za tři hodiny budou všechny soutěžní guláše hotové," přiblížil za pořadatele Jaroslav Veselý. Budou se připravovat tradiční i neobvyklé druhy gulášů podle receptů soutěžících, které si návštěvníci akce mohou odnést domů. A občas se jedná o opravdu zajímavé receptury. „V minulosti se tu vařil třeba guláš z kuřecího masa nebo guláš s meruňkami," uvedl Veselý.

Lahodnost tohoto původně maďarského pokrmu hodnotí odborná porota a diváci-ochutnavači. „Diváci dostanou při vstupu dvě kuličky a ty potom přidělují gulášům, které jim nejvíce chutnaly," vysvětlil organizátor. Odbornou porotu letos tvoří dvě skutečné odbornice – kuchařky z brněnského učiliště.

Vstupné osmdesát korun zahrnuje letos ochutnávku sedmnácti různých gulášů. Pro diváky je na dobu, kdy se budou dobroty vařit, připraven bohatý program. „Vystoupí břišní tanečnice a ochotnické divadlo Svitávka. K vidění bude i zumba. Celé odpoledne bude moderovat Jiří Rejzek z rádia Petrov," láká Veselý.

Loni se v Doubravici sešlo přes třináct set gulášových labužníků, což je prozatím rekord. Porota zvolila za vítěze kuchaře ze Zbýšova, ale návštěvníci udělili nejvíce kuliček družstvu Myslivci Rájec. Do letošního ročníku jsou přihlášena tři nová družstva.

ALENA HESOVÁ