Kytaristé dostávají texty a akordy ke třem známým trampským písničkám. Rodné údolí, Montgomery a Okoř. „Na shledanou, na shledanou, na shledanou rodné údolí," hraje a zpívá před Saloonem 1870 například Monika Veselská z Boskovic. „Přišli jsme se sestrou a s tátou. Líbí se mi atmosféra, souhra kytar, že si mohou zahrát malí i velcí. Že rekord nepadl, mi nevadí, je zde skvělá zábava," říká dívka.

Dosavadní rekord pochází z roku 1998, kdy si na Portě v Ústí nad Labem zahrálo celkem tři sta sedmdesát kytaristů. V boskovickém westernovém městečku se je pokusili trumfnout už potřetí. „Nevyšlo to, ale my se nevzdáváme. Jednoho dne rekord pokoříme. Hlavní je, že si to lidé užili," neztrácí optimismus majitel Western parku Luboš Jerry Procházka. Kytaristé mohli i vyhrát. A to jeden metr čtvereční Western parku. „Lidé si kousek našeho městečka mohou za 3 333 korun rovněž koupit. Vlastník získává kouzelnou kartu srdcové eso a místo na zemi, kam se může kdykoliv vracet. Karta jej mimo jiné opravňuje k tomu, že za všechno zboží a služby v našem městě platí výhodné ceny. Získané peníze investujeme do vylepšování městečka, takže lidé jsou vlastně jeho spolutvůrci," vysvětluje Procházka.

Leona Hartlová s manželem a malým synem z Prostějova chtěli napomoct překonání rekordu, ale přijeli si také koupit jeden metr čtvereční Western parku. „Jsme zde poprvé. S malým sem plánujeme pravidelně jezdit a trávit zde třeba víkendy. Dnes tady přespíme ve stanu. Škoda že nepřišlo víc kytaristů, ale my si to užíváme i tak," hodnotí žena.

Manželé Ctirad a Hana Klosovi z Boskovic si nenechali ujít zatím ani jeden z pokusů o rekord. „Oba hrajeme na kytaru a písničky dobře známe. Ale doma jsme si je samozřejmě ještě předem přehráli," usmívá se žena. Metr čtvereční Western parku při losování nevyhráli, při předchozím pokusu o rekord se však na ně štěstí usmálo a odnášeli si kytaru. „Chodíme sem ale hlavně kvůli bezvadné akci, je to příjemně strávené odpoledne. Krásná příroda i muzika, milí lidé. A třeba jednou padne i ten rekord," těší se manželé.

Pokus o rekord byl jen jednou částí celodenního programu. Na akci přijel například jeden z nejlepších slovenských country zpěváků Allan Mikušek. „Na Moravě ho lidé moc neznají, ale na Slovensku je to skutečná hvězda. Vystoupí i na večerním country bálu," doplňuje Zuzana Horová z Western parku. A zve na další zajímavou akci do městečka. „Jedenáctého července zde při samostatném koncertu i na country bále vystoupí Ivan Mládek, 22. a 23. srpna uspořádáme poctu slavnému představiteli Vinnetoua Pierru Briceovi," dodává producentka.