Hlavní boskovické náměstí se začalo plnit svátečně naladěnými lidmi už několik desítek minut před jedenáctou hodinou dopoledne, kdy měla akce oficiálně začít. Téměř okamžitě se vytvořily dlouhé fronty natěšených strávníků, kteří si vzájemně přáli všechno nejlepší.

Zatímco někteří si polévku vychutnali přímo na místě, mnozí přišli s termoskami a odnesli si ji domů. „Přijeli jsme z Blanska už potřetí. Máme v Boskovicích známé a na našem náměstí se nic podobného nekoná. Na polévce odsud si pak v klidu domova pochutnáme, a i když vždycky nějakou stokorunou přispějeme, stejně se nám to vyplatí," vysvětluje Jaroslav Doležal stanovisko své i manželčino.

To kamarádky Tereza Kolářová a Kamila Ševčíková jsou z Boskovic a dorazily už pátý rok po sobě. „Loni rozlévali polévku zeleninovou a upřímně musím říct, že se tehdy moc nepovedla. Ale ta letošní čočková je prostě výborná," pochvaluje si první z nich.

Smysl akce ale není pouze dobročinný. „Jde nám o neformální setkání lidí dobré vůle právě v den, který má přídomek Štědrý. Příležitost zastavit se v předvánočním shonu a přijít nejen na polévku, ale i na kus řeči či pro betlémské světlo si získává stále více fanoušků," popisuje jeden z iniciátorů boskovické polévky pro chudé i bohaté Rudolf Burgr.

Mezi příchozími se skutečně našli takoví, kteří se do fronty na jídlo nepostavili. „My máme doma navařeno. Přesto sem každý rok zavítáme nasát atmosféru Vánoc a popřát známým hezké Vánoce a všechno nejlepší do nového roku," říká Eulálie Čubíková s manželem.

Jedním dechem dodává, že je z přístupu Boskovických k vánočním svátkům nadšená. „V posledních dnech jsme na náměstí skoro pořád. Moc se nám líbí, že se neustále něco děje. Všechny podobné akce plně podporujeme," oceňuje Čubíková

Už popáté si na štědrodenní polévce pochutnali také obyvatelé Letovic. Rozdíl spočíval pouze v tom, že boskovickou čočkovou nahradila polévka hrstková. Letovičtí jí uvařili asi sto litrů a rozdávali mezi dvanáctou a jednou hodinou.