V úterý se o svůj názor přišla osobně podělit s vedením města do Zámeckého skleníku. U kulatých stolů se tam totiž projednával Strategický plán Boskovic. Město bude díky němu vědět, jaké investice v následujících deseti letech upřednostnit. A plánuje do něj zakomponovat i nejčastější připomínky obyvatel. Havlíčková čekala, že účast lidí bude větší. „Myslela jsem, že tady bude víc podobně smýšlejících lidí," zhodnotila mladá žena.

Diskuse byla rozdělená do šesti oblastí. Tedy problémů, kterými se bude město zabývat. Jsou to ekonomika a lidské zdroje, doprava a technická infrastruktura, životní prostředí, oblast veřejné správy a marketing města.

Nejobšírnější oblastí je kvalita života, která zahrnuje sociální služby, sport, kulturu či cestovní ruch. U tohoto kulatého stolu lidé mimo jiné navrhovali sloučit všechna sportoviště do areálu Červená zahrada včetně sportovní haly.

Na akci zavítali i představitelé osadního výboru z Hrádkova, který je místní částí Boskovic. Přejí si, aby město při plánování investic na jejich obec více myslelo. „Náš rozpočet na celý rok činí šedesát tisíc korun. Potřebujeme například opravit chodníky nebo postavit nové zázemí pro knihovnu. Bohužel neexistují přesná pravidla na přerozdělování peněz osadním výborům. Je to ale celostátní problém," řekl předseda hrádkovského osadního výboru Miroslav Bartoň.

Reklamy neovlivní

Student Jakub Hubený zase kritizoval, že na některých místech v Boskovicích je moc reklam. „Vadí mi hlavně ve směru od vlakového nádraží do centra. Odborníci, kteří mají na starosti státní správu, mi tady hned vysvětlili, že město to nemůže regulovat. Ani v strategickém plánu, protože reklamní plochy jsou v soukromých rukou," posteskl si Hubený. Diskutující také navrhovali vylepšit dopravní situaci na ulicích Sokolská a Havlíčkova či zřídit ve městě více parkovacích míst.

Například Josef Bašný z Boskovic byl podobou diskuse zklamaný. Očekával, že ji bude někdo moderovat. Místo toho ale lidé sami v tichosti diskutovali u stolů s odborníky. „Připadal jsem si tady jako někde na tureckém trhu. Organizace se moc nepovedla. Také jsem očekával, že k vyjadřování názorů dostaneme mnohem větší prostor a ne jen necelou hodinu," uvedl Bašný.

Tomáše Znamenáčka zase zarazilo, že se projednávaly jen obecné problémy. Ale nezazněly konkrétní návrhy řešení. „To přitom lidi zajímá nejvíc. Očekával jsem, že se tady dozvím více podrobností o tom, jaké investice bude město dělat," postěžoval si Znamenáček.

Podle starostky Hany Nedomové je ale důležité počkat, až dokument v prosinci schválí zastupitelstvo. Zatím je totiž jen návodem k tomu, jakým směrem se bude město ubírat. „Až jej schválíme, opět uspořádáme kulaté stoly, kde si lidé určí pořadí jednotlivých priorit. Například to, že je předně potřeba opravit letní kino či silnice. Pak budeme mluvit o konkrétních krocích. Diskusi rádi uspořádáme i delší," uvedla Nedomová. Přiznala, že na setkání očekávala více obyvatel.