„Vyzkoušeno a věřím, že se budou hodit,“ okomentoval novou službu na sociální síti například jeden z místních Luboš Indra.

Testovací jízdy v první dnech však někteří kritizují. Podle Vladimíra Farského přední lampa na koloběžce oslňuje řidiče aut. „Děcka jezdí přes hlavní silnice, z boku nejsou vidět. Přední LED lampa silně oslňuje řidiče aut. Podle mě jednoznačně ohrožení bezpečnosti silničního provozu,“ uvedl muž.

Koloběžku si zájemci mohou vypůjčit přes aplikaci. Odemknutí je zdarma. Za každou minutu jízdy zaplatí jezdec čtyři koruny. Po pěti minutách jízdy se cena za každou další minutu automaticky sníží na tři koruny. Pokud se jezdec rozhodne vypůjčit si koloběžku na celý den, vyjde ho to na 625 korun. „Služby sdílených elektrických koloběžek spouštíme pouze ve městech, ve kterých cítí podporu ze strany radnice. Představitelé města Boskovice jsou velmi progresivní a ekologicky smýšlející a chtějí místním nabídnout možnost takové přepravy po městě, která bude rychlá a nebude zatěžovat životní prostředí,” řekl manažer společnosti Bolt Jakub Dvořák.

Boskovický místostarosta Lukáš Holík věří, že elektrické koloběžky získají mnoho spokojených uživatelů z řad místních i návštěvníků města. „Velice pozitivně vnímáme fakt, že globální společnosti přemýšlejí lokálně a míří i do menších měst v regionech. Věříme, že jakožto nejmenší město na světě, kde je tato služba dostupná, ukážeme, že i ve městech jako Boskovice dává smysl,” řekl ke spuštění testovacího provozu místostarosta Boskovic Lukáš Holík.

Ilustrační fotografie.
Dítě zaklínilo víko kontejneru na textil. Záchranáře přivezl muž z vedlejší obce

Dodal, že koloběžky mohou jezdci po použití zaparkovat téměř na jakémkoliv místě v Boskovicích. Kromě několika zón, kde není parkování povoleno. Tato místa jsou viditelně vyznačená v aplikaci. „Patří mezi ně například část židovské čtvrti nebo cyklostezka Boskovice-Mladkov. Vhodná místa k zaparkování koloběžky se nacházejí v blízkosti cyklistických stojanů nebo na chodnících rovnoběžně s jejich okrajem,“ upřesnil Holík. V případě, že jezdec zanechá koloběžku na nevhodném místě, dostane pokutu ve výši 750 korun.

Koloběžky mají v sobě zabudovaný GPS modul, díky kterému lze v aplikaci zjistit jejich přesná poloha. Stroje vyžadující dobití nebo údržbu budou večer z ulic sesbírány. V ranních hodinách budou rozmístěny zpátky do ulic, odkud si je lidé budou moci opět vypůjčit. Maximální rychlost jízdy je omezena na 25 kilometrů v hodině. V aplikaci lze spustit i takzvaný začátečnický mód, který rychlost jízdy sníží na 15 kilometrů. Na jeden nabíjecí cyklus koloběžka zvládne vzdálenost 40 kilometrů.