Zdravotní stav muže již není vážný. S lékaři komunikuje. V uplynulých dnech navštívil na Blanensku matku. Vypil vodku ze supermarketu a slivovici. Pak zvracel, proto mu přivolala sanitku. „Po vyšetření zjistili lékaři u muže vyšší hladinu metanolu v krvi. Pacient dostal ihned v nemocnici potřebné léky a podstoupil dialýzu. Nyní leží na jednotce intenzivní péče. Od policistů mám informaci, že v lahvích, ze kterých muž pil, nebylo zjištěno nadlimitní množství metanolu," uvedl jednatel boskovické nemocnice Rostislav Verner.

Podobný, ale ještě lehčí případ se stal ve Vyškově, kde lékaři ošetřovali muže po úrazu. Hladina metanolu v krvi byla u něj sice zvýšená, ale nijak neohrožovala jeho zdraví.

Lékaři boskovické nemocnice zároveň pečují o osmatřicetiletého muže, který si slivovici zakoupil přes internet. Od jejího vypití je v kritickém stavu. Dostal potřebné léky a byl v umělém spánku. Zdravotníci jej z něj probouzejí od úterý. Teprve řada vyšetření prokáže, zda otrava metylalkoholem nebude mít trvalé následky. Patrně nejdůležitější bude dnešní vyšetření hlavy a mozku na CT.

Po požití závadného alkoholu s vysokým obsahem metanolu v zemi zemřelo 23 lidí. Na jihu Moravy to byl 42letý muž z Havířovska, který zemřel v nemocnici ve Znojmě a devětadvacetiletý muž z Veselí nad Moravou, jenž zemřel v nemocnici v Kyjově. Jeho příbuzní se domnívají, že lékaři zanedbali péči o něj.

Jihomoravská policie obvinila za prodej otráveného alkoholu čtyři lidi. Jeden jej prodal až do slovenského Prešova, kde se moravskou slivovicí přiotrávila skupina oslavujících mužů.

Krajem nasmlouvané laboratoře pokračují v rozborech rizikových nebo podezřelých nápojů. „Metylalkohol laboranti našli už ve třech vzorcích. Případy jsme předali policii," řekl dnes na zasedání zastupitelstva hejtman Michal Hašek (ČSSD). Seznam laboratoří, v nichž si obyvatelé jižní Moravy mohou nechat zdarma otestovat alkohol, jsou na webu kraje.