Přímo v průvodu přichází do parku také žákyně páté třídy Kateřina Sležková z Blanska. „Ve škole jsme si vyrobili z ponožek kočky. Šití mi zabralo asi tři hodiny. Oči jsem vyrobila z kousků filcu. A jak vítáme jaro u nás doma? Za chvíli budou Velikonoce, tak budeme barvit vajíčka. Na pomlázku k nám dorazí spolužáci,“ usmívá se školačka.

O kousek dál už je zatím na trávníku v blízkosti řeky v plném proudu lukostřelba v režii blanenských skautů. Stejně jako bitvy s molitanovými zbraněmi. Příchozí si prohlížejí kovářské výrobky, malovaná vajíčka nebo obdivují šikovné ruce háčkařek a pletařek. Další se prochází po naučné stezce mezi stromy na nábřeží. „Veřejnost se snažíme seznámit s lidovými tradicemi, které se pojí s oslavou jarní rovnodennosti. Na nábřeží Svitavy jsou pro ně připravená řemeslná a tvořivá stanoviště. Vyzkoušet si mohou i hru na nástroje. K tomuto období jsme nachystali také pásma folklórních souborů Drahan a Drahánek,“ nastiňuje program za organizátory akce Libor Čermák.

Blanenský pochod Za sněženkou do krasu se v sobotu konal už po čtyřicáté. V novodobé historii dorazil rekordní počet účastníků.
Za sněženkou do krasu vyrazil rekordní počet turistů. S dětmi i psy

Nábřeží se začíná kolem druhé hodiny odpoledne slušně zaplňovat. Ze zimním obdobím se pak v podvečer v Blanensku loučí vynesením Morany. Symbol zimy končí v řece Svitavě.