Multižánrový festival začne v pátek, kdy se uskuteční hned několik akcí. V Galerii města Blanska uvidí návštěvníci výstavu od Zdeňka Šerebla o jeskyních Moravského krasu. O české polární stanici na Antarktidě povypráví v blanenském kině Kristián Brat a Alena Žákovská.

V devět hodin večer se pak přihlášení nadšenci vypraví do podzemí Moravského krasu. „Program je opravdu pestrý, vybere si z něj každý," poznamenal Milan Daněk z pořádajícího sdružení Horizont.

Po celý víkend vystoupí řada zajímavých osobností, které předají své zkušenosti ostatním. „Náš festival je především místem setkání lidí, které spojují stejné nebo podobné zájmy. Každoročně se tu schází opravdu zkušení lidé, kteří stoupají k vrcholům osmitisícových hor, sjíždí divoké peřeje řek nebo se potápí do hlubin oceánů. Festival je ale určený i pro ty, kteří na svá velká dobrodružství teprve čekají, přijdou se jen pobavit nebo hledat inspiraci," doplnil Daněk.

Za sedmnáct roků přerostl festival z dvoudenního promítání do akce, která trvá po celý listopad. „V kině je už nainstalovaná výstava Cesty na východ od Iva Kelfa Fleka a předminulou neděli odstartoval Předrajbas na statku Samsara v Klepačově," řekl dále Daněk.

V hlavním víkendovém programu festivalu vystoupí pětadvacet hostů, mezi nimi třeba běžec Dan Orálek nebo odvážné novinářky Lenka Klicperová a Markéta Kutilová, které strávily léto v syrské oblasti okolo města Kobani, Zahrají tři kapely a devatenáct filmů bude soutěžit o ceny. „Součástí programu jsou i závody v běhu do vrchu se zátěží nebo lezení v nepřístupných jeskyních Moravského krasu," vyjmenoval Daněk.

Permanentka na všechny tři dny festivalu vyjde dospělé návštěvníky na tři sta padesát korun, mládež a důchodce na dvě stě. Vstupenky je možné koupit i na jednotlivé dny.

KLÁRA GROMSZKÁ