Plánovaná cyklostezka propojí Blansko od autobusového nádraží až po Sportovní ostrov Ludvíka Daňka. Zbývá vybudovat cestu kolem mlýnského náhonu až k hřišti baseballistů. Poslední, tři sta padesát metrů dlouhý úsek, bude stát čtyři miliony korun. „Věříme, že získáme dotaci. Zatím jsme byli pokaždé úspěšní,“ řekl starosta města Ivo Polák.

Hřbitov v Bučovicích. Ilustrační foto.
Hřbitovy i kolumbária: míst ubývá. Někde plánují stavbu nových

Poslední úsek
•350 metrů měří poslední úsek cyklostezky, který Blanenští postaví příští rok
•bude široký 3,5 metru
•4 miliony korun je cena
•2,2 milionu zaplatí městská pokladna
•1,8 milionu korun je výše dotace, kterou chtějí Blanenští získat


Lidé dokončení stezky vítají. „Já to vidím spíš z pohledu řidiče. Ubude cyklistů na silnici,“ myslí si například Aleš Pokorný z Blanska. Některým cyklistům na stezkách vadí chodci. „Ti, kteří jdou se sluchátky v uších a neslyší, když zvoním,“ postěžoval si Jakub Šustr.

Další lidé měli obavy kvůli střelnici malých biatlonistů, podél které trasa povede. „Lidé nemusí mít žádný strach. Cyklostezka povede za zády střelců, tím směrem se střílet vůbec nebude,“ uklidnil nedávno veřejnost Radek Šinkora z blanenského biatlonového oddílu.

Mapa cyklostezek v Blansku. Projektuje se i cyklostezka směrem do Moravského krasuv ulici Gellhornova až po křižovatku u sléváren Leopold na Lažánky.Zdroj: město Blansko

Plány Blanenských na stezky pro cyklisty tím nekončí. Na hlavním průtahu městem zbývá ještě část, kterou musí cyklisté projet společně s auty. „Jezdím tudy do práce a byl bych rád, kdyby to tady dodělali,“ přeje si Tomáš Daniš.

„Zatím vykupujeme pozemky. Cyklostezka by se v těchto místech stavěla až s budoucím obchodním centrem, tedy v roce 2019,“ prozradil Polák. V případě, že se stavba centra posune, dostane přednost cyklostezka na druhém konci města. Ta umožní pohodlnější a bezpečnější cestu do Moravského krasu, od ředitelství ČKD až po odbočku na Lažánky. „Povede podél silnice i areálem firmy ČKD. Finančně bude náročnější, je dlouhá. Ale i tomto případě spoléháme na dotace,“ doplnil starosta.

Ilustrační foto.
Černý pátek láká na obří slevy. Akce jsou ale často vytvořené uměle