S lehkou nejistotou, kterou ve mě vzbuzuje už slůvko trhy. Ty mám totiž v našich končinách zafixované jako stánkový prodej změti všemožných braků za podbízivé ceny. To dobrá bota. Vydržet celý rok. Jen nehrát ty s ní fotbal. Pani. Takova sáclona nikde jinde nekoupit a teplaký taky súper. A ten nuž? Ten řezat i šeleso. Br.
Konec předsudků. Nemám se čeho bát. Vždyť starosta Blanska na tiskovce tvrdil, že na Farmářských trzích v Blansku se v žádném případě oblečení prodávat nebude. Na pultech budou například sýry, uzeniny, pečivo, zelenina, ovoce. Tedy žádná pestrobarevná paleta zboží, která každý pátek plní ulici k blanenskému kinu.
A opravdu. Na náměstí republiky stojí téměř dvě desítky stánků. Ve vzduchu nevlají žádné tepláky se čtyřmi a více pruhy. Z pultů naopak voní čerstvý chleba, koláče. Támhle mladý pár koštuje bílé víno a naproti je stánek řezbáře. „Od prodejců i nakupujících jsem zatím slyšel jen samou chválu. Myslím, že Farmářské trhy v Blansku jsou dobrá myšlenka a regionálním výrobcům pomohou. Když dozraje ovoce a zelenina, tak bude stánků ještě víc. Snad se tato tradice uchytí,“ říká mi Lubomír Rek v zelené reflexní vestě pořadatelské služby. Zároveň dodává, že původně měly být trhy na blanenském náměstí jednou měsíčně. Nyní chce radnice vyzkoušet čtrnáctidenní cyklus. Stánky tak náměstí republiky zaplní opět za dva týdny.
U stánku s domácími těstovinami zastavuji starší ženu. Právě si koupila dva balíčky nudlí z Blučiny. „Do Blanska jezdíme jednou měsíčně na velký nákup. Stánků zde mohlo být víc, nedokážu říct, jestli se trhy uchytí. Ale příjemně mě překvapily stánky, kde nabízely pečivo. Já mám ráda tmavý chleba, a toho zde bylo hned několik druhů. Až se tady začne prodávat zelenina a ovoce, tak tu budu určitě nakupovat. Zelenina bude čerstvá. Třeba v supermarketech je dost čast špatná,“ dodala žena ze Senetářova, která však nechtěla zveřejnit své jméno.
Fronta na maso
Kromě několika výrobců z Blanenska na trhy dorazili i lidé se zbožím z Brna, Vyškova či Hodonína. Právě u auta s hodonínskými uzeninami byla suverénně největší fronta. Na malém pultíku nabízel jeden z bodrých řezníků na ochutnání uzené, klobásky, špek. Frontu nakupujících baví vtipy o Pražácích.
Naproti řezníkům z Hodonína prodává své instantní pochoutky z luštěnin Josef Nejedlý z Nových Sadů. Vísky poblíž Vyškova. Nápad Farmářských trhů si moc pochvaluje. „Pro nás jsou podobné trhy perfektní příležitostí, jak dostat naše výrobky přímo k zákazníkovi. Kontakt s kupujícími je velmi důležitý. Můžeme jim svůj výrobek přiblížit, nechat ochutnat. To v běžném obchodě nejde, a to je právě kouzlo trhů. Něco vyrobím a nabídnu lidem přímo. S tímto druhem prodeje máme výborné zkušenosti. Navíc člověk nemusí podepisovat žádné sebevražedné smlouvy se supermarkety a velkými obchody. Prodali jsme toho dnes opravdu dost,“ říká Nejedlý a dává mi na cestu sáček hrachových tyčinek s paprikovou příchutí. Chutnají skvěle.
Na dračku šly i výrobky ze šošůvecké kozí farmy. Sýry, pomazánky, tvaroh. „V poledne jsme měli vyprodáno. Manželka musela jet pro další várku zboží. Takže první dojem z těchto trhů je příjemný. Zda se však tyto trhy uchytí je těžké dopředu odhadovat. Zákazníci a prodejci si na sebe musejí nejdříve zvyknout a obě strany musejí zjistit, co jim bude vyhovovat. Pak trhy mohou fungovat,“ poznamenal spolumajitel kozí farmy Jan Sedlák ze Šošůvky. Podle něj si již za dvacet let své zákazníky našli a podobné trhy jsou pro jejich podnikání příjemným zpestřením.
Opouštím blanenské farmářské trhy. Na první pokus je hodnotím známkou dva plus. Chybělo mi ovoce, zelenina, více stánků a druhová pestrost nabízeného zboží. Ale na první pokus to bylo pro mě příjemné překvapení. Pro srovnání ještě někdy zamířím na podobné trhy do Boskovic. Ty odstartovaly již ve středu poblíž boskovické radnice a budou se konat každý týden až do Vánoc.