V blanenském parku snídali příchozí například domácí buchty, řezy, rohlíky nebo pili fairtradovou kávu. „Férová snídaně je příjemnou komunitní akcí. Sešli se na ní aktivní jednotlivci i rodiny, kteří přemýšlí o dopadech svého spotřebního chování. Loni se piknikovalo na sto devatenácti místech republiky a nečekali jsme, že letos počet překonáme a dostaneme se na sto třicet sedm míst," sdělil celorepublikový koordinátor akce Stanislav Komínek z neziskové organizace NaZemi.

Zájem o fair trade v České republice roste. Za výrobky se známkou Fairtrade čeští zákazníci loni utratili celkem dvě stě tři milionů korun. Maloobchodní obrat s fairtradovými výrobky se tak oproti roku 2013 opět zvýšil, a sice o 17 %. Nejprodávanějším fairtradovým produktem je již několik let po sobě káva. Vloni se jí prodalo sto devadesát tun v hodnotě sto třiceti osmi milionů korun.

Fair trade dává lidem ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky možnost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Zemědělci dostávají za svou kávu nebo kakao spravedlivě zaplaceno, pěstují s ohledem na životní prostředí a jejich děti mohou chodit do školy.