Férová snídaně se koná počtvrté a opět propojí fair trade s lokálními produkty. Ve stejný den a ve stejný čas se na desítkách míst po celé republice sejdou na pikniku stovky lidí. Společně posnídají na veřejném místě, aby vyjádřili podporu fair trade produktům. Fair trade je způsob obchodu, který dává drobným pěstitelům, řemeslníkům i zaměstnancům ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky možnost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek.

Pokud si člověk koupí fairtradový výrobek, upřednostní produkt, za nímž nestojí zneužívání dětské práce, nelidské pracovní podmínky či devastace životního prostředí. „Návštěvníci pikniku můžou upéct třeba bábovku z faitraidového kakaa a cukru, medu od místního včelaře a vajíček od souseda. A k tomu si uvařit do termosky fairtradový čaj nebo kávu. Někdo loni upekl kváskový chleba a přinesl vajíčkovou pomazánku. Kdo nemá čas, může posnídat třeba chleba s jahodovou marmeládou z vlastní zahrádky nebo sýrem od farmáře," dodala Komínková. Ve výbavě příchozích by neměly chybět hrníčky, talířky, nože, lžičky a deka.

Pořadatelé zpestří blanenskou férovou snídani hrou na hudební nástroje z Guatemaly a kvízem. Pro děti připraví hry a omalovánky.

Podle Gabriely Štěpánkové z nevládní organizace NaZemi, která akci koordinuje, happening přitahuje stále větší pozornost. „V roce 2011 se Férová snídaně konala v jednačtyřiceti městech. O rok později v sedmapadesáti a loni již v sedmaosmdesáti. Celkem loni takto snídalo dva tisíce osm set lidí," shrnula.