VÝŠLAP I GRAFIKY. Sraz účastníků je ve dvě hodiny odpoledne na parkovišti před Obecním úřadem v Drnovicích na Vyškovsku. Čeká je zhruba kilometrový výšlap do kopce, jako odměna je pak přichystaný program. U Bažiny, jak místní mokřad také nazývají, rovněž v sobotu poprvé uslyší BabyBandu. „Předvedou zhudebněnou báseň už nežijícího drnovického naivního básníka Miroslava Daňka Jeleni," prozradil Klvač. Následovat bude přípitek drnovickou slivovicí na počest matky přírody, kterým Drnovičtí jako tradičně přivítají jaro.

Podruhé pak v sobotu účastníci akce uslyší BabyBandu v drnovickém kulturním domě, kde bude mít kapela rovněž vystoupení. Tam už půjde o pět až šest písniček. „Zhudebňují verše básníka Zbyňka Ulčáka, kterému nedávno vyšla sbírka Život je černý a bílý. Hudbu mají vlastní. Dál pak zahrají už známé kapely, a to Nanečisto a Maggots," přiblížil předseda Drnky.

Kapely oživí výstavu Krajina v dílech našich grafiků dvacátého století ze sbírky vyškovského historika Radka Mikulky. Oproti předchozím ročníkům jde o změnu, nejedná se o tvorbu jednoho autora.

Pouť se podle Klvače bude konat za každého počasí. „I pokud bude hustě pršet, minimálně já se k Bažině vydám. Se mnou možná několik členů Drnky," doufá pořadatel.

UKLIDÍ VESNICI. Ekologicky bude laděná i akce v Holubicích, kde lidé oslaví Den Země. Ten sice připadá až na 22. dubna, Holubičtí si ho ale úklidem vesnice připomenou právě v sobotu. Zpravidla přichází okolo čtyřiceti až padesáti lidí. „Účastní se zejména školáci s rodiči, o akci bývá malý zájem. Uklízíme celý katastr obce, jde o práci zhruba na tři až čtyři hodiny. Sejdeme se ve dvě hodiny odpoledne před obecním úřadem," řekl starosta obce Stanislav Přibyl.

Každý dostane jednorázové rukavice a igelitové pytle. Po ukončení akce bude pro účastníky připravené občerstvení v pohostinství U Kapličky. Pokud ale bude pršet, obec akci odloží.

PŘEHLÍDKA WESTERNOVÉHO FILMU. Celkem devět filmů inspirovaných Divokým západem promítnou od pátku do neděle v kině v Boskovicích na Blanensku. Při víkendové přehlídce westernového filmu. „Uvedeme staré klasické westerny, ve kterých ztvárnili hlavní roli například John Wayne či Humphrey Bogart, ale i nejnovější snímky tohoto žánru," pozval vedoucí kina Tomáš Marvan. Součástí akce bude i výstava filmových westernových plakátů a sobotní večer s degustací whisky.

Přehlídka startuje v pátek v půl osmé večer filmem režiséra Quentina Tarantina Osm hrozných, který letos získal Oscara za nejlepší hudbu k filmu. Sobotní program zahájí v jednu hodinu odpoledne snímek Slow West. Diváci se dále mohou těšit na Poklad na Sierra Madre z roku 1948, Opravdovou kuráž a klasiku Sedm statečných, která se vrací do kin v nové digitálně restaurované verzi. „Jako bonbónek uvedeme v deset hodin večer snímek místního filmaře Michala Grigy Hodný, zlý a hadrový, který se natáčel v kulisách boskovického westernového městečka," doplnil.

Nedělní program začne ve dvě hodiny snímkem Rio Bravo. Následovat bude slavná kovbojka Pat Garett a Billy Kid a přehlídku uzavře nový film Revenant Zmrtvýchvstání.

ZÁVODY KOČÁRKŮ. Celé rodiny se v neděli odpoledne utkají na náměstí Republiky v Blansku. Mateřské centrum Veselý Paleček tam pořádá třetí ročník závodů kočárků. Program začne v půl třetí. „Připraveno bude šest kategorií. Stometrovou trať mohou rychlou chůzí s kočárky zdolat maminky, tatínci, celé rodiny, děti do šesti let s kočárky a děti na plastových motorkách a odrážedlech. Vyhrají ti nejrychlejší," vyjmenovala jedna z organizátorek Ivana Kuncová.

Příchozí si užijí i další program. Skákací hrad, malování na obličej, tvarování nafukovacích balónků a hry pro děti. „Akci bude moderovat oblíbená Nika Lárová. Koná se za každého počasí," doplnila Kuncová.

Startovné pro rodinu je padesát korun. „Polovinu výtěžku věnujeme Azylovému domu pro matku a dítě v Blansku. Zájemci mohou přispět i do pokladniček," dodala organizátorka. Ta upozornila, že ve stejném termínu a čase se podobné akce konají v řadě dalších měst v České republice. Tedy tam, kde provozují takzvaný strollering neboli cvičení maminek s kočárky. Na Blanensku se cvičí v Blansku i v Boskovicích.

Další víkendové tipy z okresů
SLUHA DVOU PÁNŮ
Kdy: pátek od 19.00, neděle od 17.00
Kde: Besední dům ve Vyškově
Za kolik: 150 Kč
Největší tahák: repríza oceněné komedie Divadla Haná
SETKÁNÍ U CIMBÁLU
Kdy: pátek od 19.00
Kde: sál Kulturního domu Velešovice (Vyškovsko)
Za kolik: 150 Kč
Největší tahák: setkání se zpěvákem Jožkou Šmukařem a lékařem Radimem Uzlem
OKOLO BENEŠOVA
Kdy: start denních tras v sobotu od 6.00, nočních v pátek od 19.00
Kde: restaurace Morava Benešov (Blanensko)
Za kolik: startovné 30 nebo 70 Kč
Největší tahák: osmý ročník pochodu, trasy od 5 do 100 km
VELIKONOČNÍ NOCCTURNO
Kdy: sobota od 19.00
Kde: kostel sv. Martina Blansko
Za kolik: neuvedeno
Největší tahák: pastorální Missa brevis Jiřího Pavlici v podání Komorního orchestru města Blanska