Zakrátko však přibude další. Lidé ho najdou poblíž Domu služeb právě v sídlišti Ptačina. Ve výklenku pod schodištěm, které vede k cukrárně a prodejně potravin. „Myslím si, že to spoustě lidí včetně mě ušetří čas. Nový bankomat budu mít kousek od domu a už se nebudu muset trmácet do supermarketu," řekla Davidová.

Ocenila také to, že nový bankomat bude přístupný nonstop. „Peníze si můžu vybrat kdykoliv. V supermarketu mají otevřeno jen do osmi večer a to byl někdy problém," dodala žena.

VEŘEJNÁ ANKETA

Na chybějící bankomat upozorňovali Adamovští loni ve veřejné anketě, kdy se dostal mezi deset nejpalčivějších problémů města. „Na bankomatu jsme se domluvili s Českou spořitelnou. Prostor pro něj necháme upravit na náklady města. Bude to stát asi sto tisíc," uvedl adamovský starosta Roman Pilát. Část výklenku v Domě služeb začali dělníci upravovat v těchto dnech.

Vždy žádost o nový bankomat ale nevyjde. Problém mají především menší města a městyse. Pro banky tam totiž umístění bankomatů není příliš výhodné. „Od minulého roku bankomaty dáváme hlavně do našich poboček. Mimo ně je stavíme jen výjimečně, a to na místa, kde je třeba dopravní uzel, obchodní centrum anebo se tam pohybuje hodně lidí," vysvětlila Kristýna Havligerová z České spořitelny.

Problém se splněním podmínek řeší například ve Sloupu, který má nejbližší bankomat až v Rájci-Jestřebí. „U nás bychom bankomat přivítali. Hodil by se i kvůli turistům, kteří jezdí do Sloupsko-šošůvských jeskyní," uvedl nedávno starosta Martin Mikulášek.