Předtím ale musí změnit územní plán. „Ten stávající pochází z roku 2009 a není již aktuální. Mnoho věcí se nám povedlo, ale bez změny by některé další udělat nešly. Na změně plánu už intenzivně pracujeme. Vypsali jsme výběrové řízení na firmu, která jej zhotoví. Nedávno jsme jej veřejně projednávali s obyvateli, kteří sdělili, co by si přáli v obci vylepšit," vysvětlila starostka Valchova Jindra Brožová.

Valchovští by tak mohli postavit například lyžařský areál. Jeho součástí by měla být i turistická ubytovna se sociálním zařízením. Na kopci, kde by měl vyrůst, jsou podle Brožové ideální podmínky. Sjezdovka by mohla být dlouhá až sedm set metrů. „Tato myšlenka tady existuje již hodně dlouho. Ale ještě nemáme hotový projekt, odrazovým můstkem je právě územní plán. Nový skiareál ale bude otázkou několika let," přiblížila Brožová.

Postaví domy

Valchovští chtějí mít také lepší letní vyžití. Pro vodní radovánky nebo chytání ryb by si přáli rybníček. Ten zatím obci chybí. „U bývalého mlýna jeden máme, ale je v soukromých rukou a navíc před opravou," sdělila valchovská starostka. Aby byla obec ještě lépe chráněná před velkou vodou, plánuje její vedení rozšířit protipovodňová opatření. „Přívalové deště totiž dovedou napáchat škodu i tam, kde by ji člověk nečekal. Ve směru od Holíkova máme v úmyslu udělat po obou stranách kopce suché poldry. Vznikne u nás také možnost postavit si nové rodinné domky. Obrátili se na nás obyvatelé s tím, že v zastavěném území mají nějaké pozemky. Třeba v proluce mezi dvěma domy. Ale zatím na nich nelze stavět, protože nejsou vyznačené v územním plánu," vylíčila Brožová.

Doplnila, že nový územní plán bude hotový do konce tohoto roku. Vedení obce nechalo zpracovat také takzvaný rozvojový dokument obce. Ten z roku 2004 již přestal plnit svůj účel.