Nyní tam řídí dopravu semafory. Oprava potrvá do půlky prosince, poté začne zase na jaře. „Na silnici mezi Tučapami a Vyškovem bychom měli být hotoví do konce května příštího roku,“ informoval šéf vyškovských silničářů Richard Pokorný. Oprava bude stát bezmála šedesát milionů korun.

Vyškovští řidiči si oddechnou při průjezdu ulicí Purkyňova. „Práce tam skončí koncem listopadu,“ řekl Pokorný. Dělníci opustí i staveniště v Kojátkách a Milešovicích. Do Kojátek i do Vyškova se ale zjara zase vrátí.

Opravovaný most v Černé Hoře.
V Černé Hoře frézují silnici. Řidiči budou místo objíždět i celý příští rok

Na Blanensku letos komplikovala dopravu zejména obnova dvou mostů. V Rájci-Jestřebí dělníci kromě mostu opravují i okružní křižovatku, která bude zprovozněná do konce listopadu. Tím skončí i objížďka přes obec Ráječko. „Všichni už se na to těšíme. Jezdím se na stavbu dívat, zdá se, že to stihnou,“ věří tamní starosta Vít Rajtšlégr.

Most má být hotový příští rok v dubnu. „Snažíme se, aby přes něj řidiči projeli už letos,“ sdělil vedoucí blanenských silničářů Miloš Bažant. Náklady přesáhnou třicet milionů korun.

Nový most na silnici z Adamova do Bílovic nad Svitavou už stojí. Uzavírka, kdy dělníci napojí most na silnici, řidiče čeká od prvního listopadu do půlky prosince.
Most z druhé světové války dosluhuje. Stavbu nového komplikovaly základy starého

Do konce listopadu pak silničáři zprovozní opravený most v Podolí. Od tohoto týdne ovšem uzavřeli starý most na cestě z Adamova do Brna. Po novém, který staví, projedou auta od patnáctého prosince.

To Černou Horou povede objížďka pro jeden směr celou zimu. Na přelomu února a března, podle počasí, pak silničáři zbourají most na silnici I/43 a městys do konce příštího roku zaplaví veškerá doprava z frekventované silnice.

Plány oprav pro první čtvrtletí příštího roku správci silnic ještě dolaďují. „Stěžejní je dokončit opravu průtahu v Březině a třetí etapu rekonstrukce průtahu ve Skalici nad Svitavou. Rýsuje se také oprava hlavní cesty v Olešnici,“ uvedl Bažant.

Ukončení prací
• 30. 11. – most v Podolí, okružní křižovatka v Rájci-Jestřebí, ulice Purkyňova ve Vyškově
• 15. 12. – úsek Tučapy-Vyškov, most na silnici Adamov-Brno
• 31. 12. – most v Rájci-Jestřebí