V tamním kamenolomu těží společnost Kamenolomy ČR, která je součástí stavebních koncernů Strabag. Linku a další objekty chce přesunout, protože stojí na ložiscích kamene a blokují jejich vytěžení.

Záměr posuzovali ohledně vlivů na životní prostředí úředníci Krajského úřadu Jihomoravského kraje v řízení EIA. Před časem mu dali zelenou. Těžaři však musí splnit řadu podmínek. „Proti tomuto stanovisku jsme se odvolat nemohli, ale udělali jsme to v řízení, která navazují. To, že přesun linky nechtějí, dali místní jasně najevo v lednovém referendu,“ dodal Sedlák.

Těžbu kamene chtějí majitelé kamenolomu nad Lhotou Rapotinou přesunout do údolí, blíž k obci.
Přesun kamenolomu? Kraj je pro, místní ale nesouhlasí. Přiblížil by se k obci

Podle mluvčí společnosti Strabag Edity Novotné stanovisko kraje obsahuje několik desítek konkrétních podmínek pro přípravu, výstavbu, provoz a ukončení provozu technologické linky z hlediska ochrany životního prostředí. Zohledňuje také připomínky, které vznesla obec Lhota Rapotina.

Společnosti nyní zpracovává projektovou dokumentaci pro územní řízení. „Navíc je stanoven půlroční zkušební provoz, kdy se bude opět ověřovat úroveň hluku ve vztahu k zástavbě v obci a dodržování zákonných limitů,“ uvedla mluvčí. Dodala, že původní linku nahradí moderní zařízení, které bude méně hlučné.

Ilustrační foto.
Fungující vesnická kina? Na jižní Moravě poslední čtyři. I díky práci nadšenců

Těžební společnost nemá v plánu zvyšovat objem výroby. Ten má být 600 tisíc tun ročně.