Blanenský útulek pro psy má v tomto období téměř plno. Psy od majitelů, kteří nevědí kam s nimi, musí z kapacitních důvodů odmítat. V boskovických a letovických záchytných kotcích, které slouží jen pro odchycené psy, mají zatím volno. Menší obce na Blanensku záchytné kotce obvykle vůbec nemají.

Podle vedoucí blanenského útulku Jarmily Jurové mají nyní v útulku jedenáct psů. „Je to hodně, dohromady i se dvěma zateplenými máme jedenáct kotců. Dvě štěňata máme spolu v jednom kotci, takže teď máme volný už jen jeden," řekla Jurová. Největší nápor opuštěných psů bývá podle ní v říjnu a listopadu. „Lidé se začnou zbavovat psů, které si pořídili například o prázdninách," přiblížila situaci Jurová.

Blanenský útulek přednostně přijímá psy, které odchytí městští strážníci na katastru města. „Volají k nám ale i lidé, kteří se chtějí psa zbavit. Takové psy můžu do útulku přijmout jen v případě, že mám volnou kapacitu, a tak jsme museli pro takové případy zřídit pořadník," vysvětlila Jurová. Psy přímo od majitelů ale Jurová přijímá jen ve výjimečných případech. „Majitel pro to musí mít opravdu vážný důvod, například když se u někoho v rodině projevila alergie na psy," řekla vedoucí útulku.

S nalezenými psy má zkušenost i František Novotný z Psího ráje v Černé Hoře. „Máme s manželkou odchytové zkoušky a certifikát na odchyt psů, takže se k nám občas nalezenci dostanou. Vesměs to bývají psi vyhození z auta nebo psi, kteří se zaběhli svým majitelům. Většinou se snažíme majitele najít nebo hledáme někoho, kdo se psa ujme," řekl Novotný. Když se Novotným nepodaří najít původního nebo náhradního majitele, putuje pes do útulku. „Tam se nám vždycky snaží vyjít vstříc. Za to, že psa do útulku dáme, ale musíme zaplatit poplatek ze svého," řekl Novotný.

Podle starosty Blanska Lubomíra Toufara je kapacita útulku dostačující. „Pro potřeby města stačí. Setkali jsme se ale s tím, že lidé z okolních obcí naloží volně pobíhajícího psa do auta a vypustí ho na katastru Blanska. Tím pádem je to náš problém," řekl Toufar s tím, že ročně útulek stojí město čtyři sta tisíc korun.

V boskovické psí záchytné stanici se nyní starají o dva psy. „Nemáme status útulku, takže pro potřeby Boskovic nám sedm kotců, které tady máme, stačí. Kotce slouží výhradně pro psy odchycené městskou policií na katastru Boskovic," vysvětlil ředitel městské policie Boskovice David Krátký.

V Letovicích mají záchytné kotce dva. „Máme tam teď jednoho psa. Dva kotce stačí, mohou je využít i obce z mikroregionu Letovicko," řekl starosta Letovic Vladimír Stejskal.

Ani jeden záchytný kotec nemají například v Němčicích nebo v Tasovicích. „Jednou nám s volně pobíhajícím psem pomohli boskovičtí strážníci, kteří díky čipu psa našli původní majitele. Ale jednoho odchyceného psa mám doma já a hledám pro něj nového majitele. Obecní kotec totiž nemáme a kdybychom psa chtěli dát do útulku, tak bychom za to museli platit dva a půl tisíce korun. To je pro obec hodně," řekl starosta Tasovic Pavel Fadrný.