Třináctou nejvyšší horu světa se mu zdolat nepodařilo a nyní je na cestě zpět domů. „Z původně desetičlenné expedice nás zůstalo šest, kteří v sobě našli dost sil i morálky se porvat o vrchol. Dny před výstupem provázelo velmi špatné počasí a laviny. Ve vrcholový den jsme vstávali lehce po půlnoci. Rozdělili jsme se do dvou týmů. První vyrazil nejvyšší rychlostí k vrcholu,“ uvedl v zatím poslední zprávě dobrodruh z Blanenska.

Ve druhém týmu stoupal na vrchol se dvěma přáteli. Jeden z nich zhruba ve výšce sedm tisíc šest set metrů nad mořem výstup vzdal. Zbylá dvojice se pak dostala výš, kde potkala členy prvního týmu, kteří se vraceli z vrcholu. „Lídr naší expedice, mi v tu chvíli řekl, že to mám otočit, jinak je to padesát na padesát, že se nevrátím živý. Stáli jsme na hoře zhruba půl hodiny a diskutovali. Dolů se mi nechtělo. Zvlášť když jsem se v den útoku na vrchol cítil opravdu skvěle. Ale s ohledem na zhoršené počasí a moje vyčerpání jsem se otočil,“ okomentoval konec nadějí k výstupu na velehorského štít Vítek.

Tým odborníků z českých univerzit a dalších odborných pracovišť nedávno dokončil revizní výzkum v Býčí skále na Blanensku. Tam v roce 1872 objevil badatel Jindřich Wankel pohřebiště ze starší doby železné.
Halštatská elita se stavěla mezi lidi a bohy, ukázal výzkum v Býčí skále

Podle jeho slov to bylo velmi těžké rozhodnutí, kterého ale zpětně nelituje. „Jsem rád, že jsem vůbec úspěšně sestoupil do tábora. Bylo to těsně. Moje vůle a odhodlání mě příjemně překvapily. Tentokrát to ale nestačilo,“ dodal Vítek.

Osmitisícovka Gašerbrum II, někdy nazývaná také jako K4, znamená v překladu Krásná hora. Její vrchol je v nadmořské výšce 8 035 metrů a první výstup se datuje k 8. červenci 1956.