Různé druhy ořechů každoročně využívá nejen jako zdravou svačinu, ale také k přípravě vánočního cukroví. Zatímco z lískových oříšků peče Ludmila Henková třeba vanilkové rohlíčky, vlašské používá na výrobu pochutin slepovaných marmeládou. Kvůli jejich rostoucí ceně se však letos rozhodla vyhledat alternativy.

„Loni jsem vlašské ořechy nakupovala přibližně za dvě stě korun za kilo, letos se jejich cena pohybuje i kolem čtyř set korun za stejné množství. Než abych nakupovala předražené suroviny, najdu radši recepty bez nich,“ stěžovala si Henková.

Zájem mají lidé především o vlašské ořechy. Ačkoliv za ně lidé na trzích zaplatí kolem čtyř set korun za kilo, prostřednictvím internetových bazarů je lze sehnat i podstatně levněji. Nejnižší je cena v případě nelouskaných ořechů, prodávají se i za padesát korun za kilo. „Poptávka je určitě nižší než v předchozích letech, většina dá přednost levnějším plodům třeba z Maďarska než lokálním moravským,“ řekla redaktorce Rovnosti přímo na brněnském Zelném trhu Alina Mirzaja.

Noční hlídky Městské policie na Ústředním hřbitově v brně
Na hřbitov za soumraku: brněnští strážníci se připravují na Dušičky, podívejte

Důvodem vyšších cen je z velké části podprůměrná úroda způsobená škůdcem, takzvanou vrtulí ořechovou. V oblasti jižní Moravy se vyskytuje již několik let, k jejímu vymýcení však zatím neexistuje účinný postřik. „Lze předpokládat, že největší škody napáchala v oblastech s opakovaným potvrzeným výskytem. Nicméně nutno podotknout, že napadení vrtulí je možné zaměnit s poškozením larvami zelenušky,“ upozornila mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského Ivana Kršková.

Poznat plody napadené vrtulí ořechovou není složité. Zatímco ořechové slupky většinou zčernají, na napadených plodech bývají patrné stopy po kladení vajíček. Změna barvy skořápky je však pouze estetická vada. „Ořechy napadené koncem léta mohou dozrát. Pokud se v jádrech nevyskytuje plíseň a nejsou změněny chuťové vlastnosti, lze je konzumovat,“ doplnila Kršková.

Účinný prostředek proti škůdci se výzkumníkům dosud nepovedlo vymyslet. K ošetření stromů proti vrtuli ořechové totiž zatím nejsou povoleny žádné přípravky. „Momentálně posuzujeme například použitelnost přípravku Mospilan 20 SP. Z preventivních metod je možné využít sběr a otrhávání napadených ořechů s larvami, což sníží výskyt dospělců v následujícím roce. Napadené ořechy by se měly spálit nebo zakopat hluboko do země,“ nastínila mluvčí ÚKZÚZ Ivana Kršková.

Majda Slámová zakončila svoji dobrodružnou cestu Asií.
Brněnská cestovatelka projela Asii stopem, teď vystavuje fotografie z cesty

První výskyt vrtule ořechové na jihu Moravy zaznamenali badatelé zhruba před čtyřmi lety. Druh se tam rozšířil ze sousedního Rakouska nebo Slovenska pravděpodobně po roce 2010. Nyní se vyskytuje lokálně. Pokud škůdce napadne ořech včas, může se plod scvrknout a změknout, zároveň je zakrslý a předčasně opadne. Následkem pozdějšího napadení je většinou pouze poškození oplodí a tmavnutí skořápky.