Zabírají parkovací místa, překážejí při zimní údržbě i čištění ulic, hlavně děti se kvůli nim mohou zranit. Řeč je o vracích aut, ale i dalších odstavených vozidlech v ulicích měst a obcí. Například v Blansku nyní strážníci vyzývají majitele k odstranění tří vraků, v Ráječku delší dobu stojí hned čtyři nepojízdná auta.

V ulicích Blanska se každý rok objeví kolem deseti až dvanácti vraků. „Nyní máme na úřední desce města vyvěšené tři výzvy k jejich odstranění. Situace s vraky je dlouhodobě setrvalá, výrazně jich neubývá ani nepřibývá," řekl ředitel blanenské městské policie Martin Lepka.

Podle něj na odstavená vozidla na ulici strážníky občas upozorňují obyvatelé města. „Ovšem to, že auto někde delší dobu stojí a nikdo s ním nejezdí, nemusí znamenat, že se jedná o vrak," vysvětlil Lepka.

Strážníci se navíc mohou zabývat jen vraky, které stojí na místních komunikacích. Tedy těch, o které se stará město.Výzva k odstranění vraku.

Vraky v ulicích podle Lepky představují problém. „Zabírají parkovací místa. Překáží při čištění ulic a při zimní údržbě. Mohou být i nebezpečné, postupně chátrají, často jim chybí skla a rezivějí. Přitahují pozornost například dětí, které mohou vlézt rozbitým okýnkem dovnitř a zranit se," upozornil Lepka.

Proto se strážníci snaží vraky z ulic odstranit co možná nejrychleji. „Vyvěsíme výzvu k odstranění a snažíme se vypátrat majitele. To však mnohdy není možné, protože vrakům často chybí registrační značka nebo ho původní majitel prodal, ale převod na nového vlastníka není dokončený," naznačil možné potíže šéf strážníků.

Po vydání výzvy má majitel dvouměsíční lhůtu na odstranění vraku. „Až po uplynutí této doby můžeme vrak nechat odtáhnout," vysvětlil Lepka.

Kolem čtyř vraků aut musí nyní chodit lidé v Ráječku. „Zrovna nedávno jsme vyvěsili na úřední desku výzvy, aby je majitelé odstranili. Ročně podobných případů máme zhruba do deseti," řekl starosta Ráječka Vít Rajtšlégr.

Auta podle něj hlavně zabírají parkovací místa, kterých v obci moc není. „Zatím se naštěstí nestalo, že bychom nějaký vrak museli sami odstraňovat. Majitelé si je po výzvě do dvou měsíců vždycky uklidili," doplnil Rajtšlégr.

Vraky aut občas hyzdí i ulice v Letovicích. „Kromě blokování parkovacích míst mohou být problémem i pro životní prostředí. Ročně řešíme v průměru šest takových případů," uvedl velitel letovických strážníků Jaroslav Halata.

V pátrání po majitelích nepojízdných aut jsou ale úspěšní. „Zatím jsme vždy majitele našli a ti si vraky odstranili sami," doplnil Halata.

Deset autovraků objevili v uplynulém roce strážníci v Boskovicích. Při obchůzkách městem se tam na vraky pravidelně zaměřují. „Díky tomu se nám tento problém daří vyřešit dřív, než začne být vážný," uvedl šéf boskovické městské policie David Krátký v hodnocení práce strážníků za uplynulý rok.

V adamovských ulicích podle vedoucího strážníka tamní městské policie Vítězslava Červeného momentálně žádné vraky nejsou. „Samozřejmě se občas objeví stížnosti na odstavená auta, která ale zatím nevykazují znaky vraku. S jejich majiteli se snažíme vždy domluvit na jejich odstranění," přiblížil Červený.