Tradičně větší zájem, který úklidové firmy zaznamenávají o své služby na konci listopadu a v prosinci, totiž letos ještě narostl. „Letos to pro naši společnost vypadá na rekordní období. Meziroční nárůst oproti minulému roku v počtu zakázek je téměř čtyřicet procent. S blížícím se koncem roku se objednací doba bude neustále zvyšovat až někam k deseti dnům,“ srovnával Radek Straka Jr. ze společnosti Extra služby.

Firmy tak před koncem roku často musejí shánět brigádníky, aby zvládli co nejvíce zakázek. „Někteří lidé se k nám objednávají už v září. Poslední týden před svátky je největší zájem, to provádíme tři generální úklidy denně,“ uvedla Dagmar Zouharová z Úklidových služeb Blansko.

Ilustrační foto
Vejce jsou nebývale drahá, do Vánoc nezlevní. Chovatelé reagují na evropské ceny

Před Vánocemi si lidé nejčastěji objednávají celkový úklid domácnosti. „Někteří ale chtějí jen drobnější práce, jako je umytí oken, čištění koberců nebo čalounění sedaček,“ sdělil Jiří Minář z firmy Dobrá uklizečka. Jak doplnil, kompletní úklid domácnosti vyjde v průměru na osm set korun.

Podle Zouharové závisí délka úklidu jedné domácnosti na tom, jak je udržovaná. „V průměru je to okolo šesti hodin u bytů se třemi pokoji. Stalo se nám ale také, že jsme v jednom menším domečku pracovali téměř půl dne,“ podotkla.

Hodonínský kulturní dům se již plní betlémy. Výstava se otevře v neděli odpoledne.
Betlémy směřují do Hodonína. Z celé Moravy i východních Čech

Důvodů, proč si lidé nechávají uklidit domov od profesionálů, je víc. Například úspora času. „Kvůli práci jsem loni nestihla ani nakoupit všechny dárky. Proto uvažuji o tom, že letos bych alespoň na základní úklid využila firmu,“ řekla Vyškovanka Klára Nová.

Podle Mináře bývá důležitým faktorem také zdravotní stav. „Hlavně starší lidé už některé činnosti sami nezvládnou, takže jsou rádi, když jim alespoň s něčím pomůžeme,“ ví ze zkušenosti.

Jsou ale také lidé, kteří by si domů profesionály z firem na úklid nepustili. „Nikdy jsem o tom popravdě ani nepřemýšlel. S manželkou to bez problémů zvládáme sami a tak nějak to k Vánocům patří. Necítil bych se dobře, kdyby u nás doma uklízeli cizí lidé,“ přiznal například Petr Ryšavý z Vyškova.

ADAM LUKŮVKA

Vánoční Vídeň 2017.
Pohádková vánoční Vídeň? To je punč, ale i dovádění ve slámě a ruský medvěd