1. TVŮRČÍ DÍLNA

Kdy? Neděle, pondělí 10.00 až 17.00

Kde? Lysice, zámek

Výstava květinových aranžmá zpestří už ode dneška návštěvu lysického zámku. Správa zámku pro příchozí připravila i další zajímavou nabídku. „V neděli a v pondělí se návštěvníci mohou zapojit do velikonoční tvůrčí dílny na malém nádvoří a pod arkádami pod vedením floristy Petra Zelenky. Na vnitřním nádvoří zámku bude od soboty do pondělí minijarmark velikonočních dekorací," uvedla kastelánka zámku Martina Rudolfová. Zámek bude vyzdobený jarními květinami až do sedmadvacátého dubna. Otevřeno je denně od deseti hodin do pěti odpoledne. Návštěvníky na prohlídkové trase kromě květinové výzdoby čekají i další překvapení. „Tentokrát zdobí komnaty a sály historické předměty s motivem květin, které jsou jinak ukryté v depozitářích. Portréty šlechtičen s květinami, porcelán, látky, malby na rýžovém papíře, herbáře či dobové fotografie. Jedinečné jsou dva obrazy – kvaše, které namalovala jedna ze šlechtických majitelek zámku, hraběnka Matylda Dubská. Zapůjčila nám je Moravská galerie v Brně, kam byly obrazy po zestátnění zámku převezeny," láká kastelánka s tím, že v neděli a v pondělí jsou mimořádně otevřené i oranžerie a skleník zámeckého zahradnictví.

2. ZAHÁJENÍ SEZONY

Kdy? Sobota, od 9.00

Kde? Veselice, rozhledna

Zahájení sezony na rozhledně ve Veselici spojené s velikonočním jarmarkem pořádá v sobotu od devíti hodin sdružení Veselická kaplička ve spolupráci s veselickou knihovnou a sdružením Včela lidem. „Návštěvníky čeká pestrá nabídka občerstvení, prodej výrobků s velikonoční tematikou, zdobení perníků a kraslic, děti si budou moct pohladit ovečky a kozy nebo se svézt na koni. Představíme také historické včelařské pomůcky, které se v příštím roce stanou součástí expozice Muzea včelařství Moravského krasu," pozval předseda sdružení Veselická kaplička Miloslav Novotný.

3. NEANDERTÁLSKÁ PROHLÍDKA

Kdy? Sobota, neděle, 9.00 až 16.00

Kde? Sloupsko-šošůvské jeskyně

Na vítání jara s neandertálci zve vedení Sloupsko-
-šošůvských jeskyní. V sobotu i v neděli návštěvníky čeká pravěký lov medvěda, ochutnávka neandertálské kuchyně, malování na obličej, rituální tanec a spousta živých neandertálců. Na speciální prohlídky jeskyní je nutné si předem rezervovat místa na telefonním čísle 516 435 335.

4. KDOPAK TO ZVONÍ

Kdy? Sobota, 19.00

Kde? Boskovice, Zámecký skleník

Divadelní spolek TeaTrum z Velkých Opatovic zahraje v sobotu v Zámeckém skleníku v Boskovicích. Před diváky předstoupí se svou černou hudební komedií nazvanou Kdopak do zvoní? Začátek představení je v sedm hodin večer. Komedie je druhou autorskou hrou velkoopatovického Romana Krejčíře, který ji režíruje a také si v ní zahraje. Hra pojednává o propletených vztazích nejen manželského čtyřúhelníku, ve kterých svoji roli hraje láska, žárlivost a také oxytocin.