V provozu jsou v nových prostorách jen automaty na nápoje, cukrovinky a bagety. „Věděli jsme, že u jeskyní bufet není. Proto jsme si vzali svačiny. Kdyby tam ale občerstvení fungovalo, určitě bychom si něco teplého koupili," řekla Monika Dvořáčková z Brna, která jeskyně nedávno navštívila s rodinou.

Situace se má letos do začátku letních prázdnin změnit. Před vstupem do jeskyní bude dřevěný bufet s rychlým občerstvením. Fungovat má zhruba osm a půl roku. Poté se občerstvení přesune do prostor nové vstupní budovy. „V ní kiosek být nemohl. V projektu, na který jsme dostali dotace, byla možnost občerstvení s potravinami se značkou regionální produkt. Jenže takový sortiment je v řadě případů několikrát dražší než nabídka klasického bufetu. Nebo je hůře dostupný," uvedl vedoucí Správy jeskyní Moravského krasu Jiří Hebelka.

Stříbrný poklad z třináctého století uvidí návštěvníci Domu přírody Moravského krasu do konce letošního roku, pak se přesune do Muzea Blanenska.
Stříbrný poklad ze středověku našel v lese. Lidé mince uvidí v Moravském krasu

Punkevní jeskyně
● Nejnavštěvovanější jeskyně Moravského krasu. Loni je navštívilo 220 tisíc turistů, z toho bylo 40 procent zahraničních.
● První část jeskyní byla zpřístupněna roku 1910, v roce 1933 byla zahájena vodní plavba. V roce 2015 nahradila nová vstupní budova stavbu z roku 1947.

Proto správa jeskyní chtěla postavit kiosek venku. Proti tomu však byli zástupci Chráněné krajinné oblasti Moravský kras. „S občerstvením v budově, které by turistům nabízelo regionální potraviny, jsme problém neměli. S kioskem venku ano. Odporoval původnímu projektu, který jsme schválili. Plocha, kde bude stát, měla být zatravněná," vysvětlil vedoucí Chráněné krajinné oblasti Moravský kras Leoš Štefka.

Vedení jeskyní se před časem odvolalo k ministerstvu životního prostředí a uspělo. Na stavbu kiosku dostalo výjimku. Na deset let. Z ní už rok a půl uplynul. „Bufet otevřeme nejpozději prvního července. Provozovatel ještě není vybraný. Od turistů jsme na chybějící občerstvení měli dost negativních ohlasů. Kiosek tady fungoval už od roku 1910, kdy se jeskyně otevřely veřejnosti. Tak nevím, proč by nemohl znovu," dodal Hebelka.