Město chce problém konečně řešit a příští rok postavit nad nemocnicí nové parkoviště. „V rozpočtu počítáme s projektem na nové parkoviště u nemocnice v Blansku. Ještě letos se pokusíme vypsat výběrové řízení, aby stavba mohla začít v březnu příštího roku. Dokončená by pak měla být na přelomu léta a podzimu," uvedl blanenský starosta Ivo Polák.

Nad nemocnicí u Zahradní ulice tak vznikne sto třicet nových parkovacích míst. Jestli bude parkování zdarma nebo placené, město ještě neví.

Vedení zdravotnického zařízení nové parkoviště vítá. Auta, která nenašla volné místo v areálu, parkovala u okolních domů a komplikovala sanitkám průjezd. „Problém s parkováním je tu už dlouho. Vyřešit se ho podařilo až teď, i díky tomu, že s námi město mluví a řešíme problémy společně," řekla ředitelka nemocnice Vladimíra Danihelková.

Špatnou zkušenost s parkováním u blanenské nemocnice má například Jaroslav Sedlák z Blanska. „Její okolí je neustále plné aut. Téměř vždy mám problém zaparkovat, což by u takového zařízení být nemělo," uvedl Sedlák.

Městský úřad v Blansku na projekt uvolní šestnáct milionů korun. „Pozemky, na kterých nové parkoviště vznikne, patřily dlouho soukromníkovi. Dříve se nám nedařilo ho oslovit a pozemky odkoupit. Nakonec jsme se přece jen na ceně domluvili," dodal Polák.

Menší parkoviště pro pětadvacet aut vyroste také u nemocnice v Boskovicích. Stavba za tři a půl milionu korun má být hotová do konce roku. „Kvůli opravám je přesunutá o pár metrů dál zastávka autobusu, ale po jejich skončení se vrátí na původní místo. A navíc dostane nový přístřešek," popsala místostarostka Boskovic Jaromíra Vítková.

Kromě parkovacích míst vznikne u nemocnice směrem od Kauflandu nový bezbariérový chodník s vodicími znaky pro slepce. Původní chodník od autobusové zastávky na ulici Otakara Kubína k hlavnímu vchodu do nemocnice bude kvůli stavbě do poloviny prosince uzavřený. Pro obyvatele Boskovic tak bude cesta pohodlnější. Stavební místo za autobusovou zastávkou je momentálně ohraničené a lidé ho musí obcházet.

Provoz v nemocnici výstavba nijak neohrozila. „Jediné omezení je uzavřený chodník k hlavnímu vchodu nemocnice, lidé však místo bez větších potíží obchází. Všechna oddělení pracují tak jako předtím. Nové parkoviště nutně potřebujeme. Pacientů, kteří jezdí do nemocnice autem, je totiž čím dál víc. Další parkovací místa proto určitě vítáme," poznamenal jednatel Nemocnice Boskovice Dan Navrátil.

KLÁRA GROMSZKÁ