Černý chyběl zatím pouze při prvním ročníku pochodu. „Ten jsem prošvihl, ale jinak chodím každý rok. Jako malí jsme si na autostrádu chodili hrát, koupali jsme se v Semíči, který teče pod dálnicí, hlavně tunel u Bačova je moje srdeční záležitost. Rád se na ta místa vracím, ale účastí při pochodu chci také podpořit stavbu R43, protože si myslím, že je potřeba," řekl Černý. Ten letos absolvoval úsek z Vanovic do Mladkova.

Právě v této části trasy šel s turisty Tomáš Janda, historik a popularizátor stavby. „Letos komentuji stavební úsek číslo 32 německé dálnice, tedy od Vanovic do Mladkova. Každý rok s organizátory vybíráme jinou část. Připravil jsem si různé zajímavosti, ukazuji lidem i dobové plány dálnice a historické fotografie," uvedl Janda.

I Jitka Melicharová z Boskovic si myslí, že R43 je potřeba. „A také ráda chodím. Jdeme s kamarádkami a ještě se zde dozvíme zajímavé věci od pana historika," vysvětlila svoje důvody pro účast na pochodu.

Účastníci akce, která je určená i pro cyklisty, si mohli vybrat z celkem dvanácti startovacích míst od Moravské Třebové až po Brno. Cíl byl v Mladkově. Tam na příchozí čekalo posezení, kulturní program, tombola a také petice za urychlení stavby rychlostní silnice. „Já jsem petici podepsal už při cyklovýletu Okolo Malé Hané. Současná silnice ze Svitav do Brna je přetížená, každou chvíli se tam stane nějaká vážná nehoda a mně vadí, že se s tím nic nedělá," sdělil v cíli Pavel Přikryl. Ten jel na kole z Velkých Opatovic do Mladkova. „Byla to hezká vyjížďka za dobrou věc. Místy bylo trochu bláto, ale jsem spokojený," zhodnotil Přikryl.

Letošní ročník se vydařil i podle hlavního organizátora Jaroslava Oldřicha. „Na rozdíl od loňska nám přálo počasí. Na pochod se vydalo zhruba tři sta padesát lidí, což je slušné číslo. Hodně jich vycházelo z Jevíčka a Moravské Třebové, tradičně pak z Boskovic, Velkých Opatovic a Černé Hory. Velký zájem byl o moderovanou procházku s panem Jandou," shrnul Oldřich.

Pořadatelé chtějí pochod dělat do té doby, než začne stavba silnice. „Uvažujeme o trochu jiné formě, ale určitě budeme pokračovat. Bez R43 to je v regionu těžké," doplnil Oldřich. Podpisy na petici budou sbírat ještě do konce roku – při dalších akcích, na obecních úřadech i na internetu. „Pak ji předáme předsedovi vlády. Při nedávné návštěvě regionu slíbil, že R43 je pro vládu prioritou, takže je pro převzetí petice tím pravým," uzavřel Oldřich.