Pramen spodní vody objevila v blízkosti tamní fary nedávno skupina adamovských nadšenců. „Název pramene souvisí s nápisem na světelském oltáři, který se mi podařilo volně přeložit. Píše se tam o nanebevzetí Panny Marie a střežení tajemství světla," řekl básník a písničkář Miroslav Kučera.

Ten o studánce v okolí kostela přemýšlel delší dobu. Dělníci v 19. století vykopali kvůli potížím se spodní vodou v okolí kostela odvodňovací kanály. Na vodu pak narazili i při nedávné úpravě prostranství před kostelem a při rekonstrukci nedaleké fary. „Na faře teklo do kanálu dost vody, tak jsem na to Miroslava Kučeru upozornil. Věděl jsem, že se o pramen zajímá," řekl bývalý adamovský farář Jiří Kaňa.

Ilustrační foto
Tůně vyschly, komáři ztratili místa k líhnutí. Často odrazovali turisty z Čech

Kučera pak s partou přátel narazil na starou odvodňovací štolu, která byla zasypaná. Vyvěrající voda částečně prosakovala pod faru. „Pramen jsme vyčistili, udělali drenáž a vodu přivedli až na parkoviště před faru," popsal práce Kučera.

Tvrdí, že před vyčištěním prameniště nebyla voda moc dobrá. „Podle posledního rozboru má kvalitu kojenecké vody. V hospodě jsem si vyslechl, že jsme napíchnutí na vodovod nebo že je to průsak z kanalizace. To jsou nesmysly. Je to podzemní pramen. Teď zeslábl, ale pořád dá 250 až 480 litrů vody za den," vyčíslil Kučera.

Ilustrační foto.
Přes 34 stupňů. Na jihu Moravy padaly teplotní rekordy, někde i po deseti letech